Χημικές αναλύσεις του ελαιολάδου: μέθοδοι ελέγχου της ποιότητας

Καττής, Κυριάκος (2008) Χημικές αναλύσεις του ελαιολάδου: μέθοδοι ελέγχου της ποιότητας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap85_2008.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (6MB)

Abstract

Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως βασικό στόχο να περιγράψει εκτενώς τις χημικές αναλύσεις του ελαιολάδου και τις μεθόδους ελέγχου της ποιότητας. Η διατροφική αξία του ελαιολάδου είναι τεράστια, οφείλεται στη σύστασή του σε λιπαρά οξέα, τα οποία κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (70%-80%) αποτελούνται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ) και σε μία σειρά ήσσονων συστατικών όπως οι τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε), τα καροτενοειδή και κυρίως οι πολυφαινόλες. Το ελαιόλαδο περιέχει πληθώρα μικροσυστατικών με ιδιότητες ευεργετικές για την υγεία: βιταμίνη E, τερπενικά οξέα, σκουαλένιο, βαννιλικό, συριγγικό, κουμαρικό και φυτοστερόλες. Το ελαιόλαδο με το χαμηλό του περιεχόμενο σε πολυακόρεστα λίπη, σε συνδυασμό με τις περιεχόμενες αντιοξειδωτικές ενώσεις (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες) καθίσταται σχετικά ανθεκτικό στις οξειδώσεις. Οι κατηγορίες των ελαιολάδων είναι: το παρθένο αγουρέλαιο, το παρθένο ελαιόλαδο (εξαιρετικό-παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο, κοινό παρθένο ελαιόλαδο, μειονεκτικό (Λαμπαντε) παρθένο ελαιόλαδο), ελαιόλαδο Π.Ο.Π., ελαιόλαδο Προϊόν Οργανικής Καλλιέργειας. Τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης του ελαιολάδου έχουν καθοριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και βασίζονται στην οξύτητα, την οξείδωση και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του (Οσμή – Χρώμα – Γεύση).

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Αντιοξειδωτικές ενώσεις, Ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας , Φυσικοχημικές ιδιότητες ελαιολάδου, Ποικιλίες ελαιολάδου
Subjects: Ε > Ελιά - Οργανική γεωργία
Π > Ποιοτικές προδιαγραφές
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 02 Mar 2015 08:36
Last Modified: 31 Mar 2015 11:14
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/246

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top