Αλληλεπίδραση τροφίμων με υλικά συσκευασίας

Καρακίδου, Σοφία (2008) Αλληλεπίδραση τροφίμων με υλικά συσκευασίας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap2_2008.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (5MB)

Abstract

Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο την αλληλεπίδραση των τροφίμων με τα υλικά συσκευασίας. Η κατάλληλη συσκευασία αποτρέπει την επιμόλυνση των θερμικά επεξεργασμένων τροφίμων και συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της ποιότητας και στην παράταση του χρόνου ζωής των προϊόντων. Παρόλα αυτά θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την επιλογή του υλικού συσκευασίας, λόγω της πιθανής αντίδρασης μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία των τροφίμων πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις οι οποίες αναφέρονται στα παρακάτω κεφάλαια αναλυτικά. Η εργασία αποτελείται από πέντε κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα υλικά συσκευασίας, η επεξεργασία τους και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους. Επίσης, παρουσιάζεται μια εξελιγμένη μορφή συσκευασίας όπως αυτή της τροποποιημένης ατμόσφαιρας (ΜΑΡ). Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η μετανάστευση καθώς επίσης και οι παράγοντες που την επηρεάζουν. Στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η μετανάστευση ουσιών από πλαστικούς και μεταλλικούς περιέκτες στα τρόφιμα και αντίστροφα και αναφέρονται οι τρόποι με τους οποίους μπορεί αυτή να αποφευχθεί. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο αναφέρονται οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υλικά και αντικείμενα που πρόκειται να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Γούλα Αθανασία
Uncontrolled Keywords: Αποκασσιτέρωση, Γυαλί, Διάβρωση με βελονισμό, Μεταλλική συσκευασία, Πλαστική συσκευασία, Μετανάστευση ουσιών από την ουσία στα τρόφιμα
Subjects: Π > Πλαστικά
Σ > Συσκευασία, Υλικά της
Τ > Τρόφιμα, Βιομηχανία και εμπόριο των - Ενοποίηση και συγχώνευση
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 02 Mar 2015 08:20
Last Modified: 13 Nov 2015 10:08
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/243

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top