Κρέας: η δομή, η χημεία, η μικροβιολογία και τα προϊόντα του

Λογαρούδης, Γεώργιος (2006) Κρέας: η δομή, η χημεία, η μικροβιολογία και τα προϊόντα του. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap34_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Ως κρέας θεωρούνται μόνο τα τμήματα που λαμβάνονται από το σώμα των θηλαστικών ζώων και των πτηνών μετά τη σφαγή τους και τα οποία είναι κατάλληλα για τη διατροφή του ανθρώπου. Για τον καταναλωτή ως κρέας χαρακτηρίζεται το μέρος εκείνο του σφαγίου το οποίο αποτελείται κυρίως από μυϊκό ιστό μαζί με το τμήμα του συνδετικού και λιπώδους ιστού, και σε μερικές περιπτώσεις και των οστών, που συνοδεύουν αυτόν. Ο μυϊκός ιστός του σφαγίου των ζώων και των πτηνών χωρίς οστά και ορατές αποθέσεις συνδετικού ιστού και λίπους χαρακτηρίζεται ως ψαχνό κρέας. Όμως, με την πλέον στενή έννοια του όρου, ως κρέας θεωρείται ο μυϊκός ιστός των ζώων και των πτηνών που αποτελείται από τους σκελετικούς μύες, ο οποίος μετά τη σφαγή έχει υποστεί μεταβολές που τον κάνουν τρυφερό και εύγευστο. Για να μιλήσει όμως κανείς για την δομή του κρέατος δεν είναι εύκολη υπόθεση αν εξετασθεί το κρέας μικροσκοπικά τότε μονό καταλαβαίνει κανείς την πολυπλοκότητα της δομής του. Ο μυϊκός ιστός που απαρτίζει το κρέας αποτελείται από 300 και πλέον ανεξάρτητους μύες. Οι μύες αυτοί καλούνται γραμμωτοί, επειδή κατά την εξέταση με το μικροσκόπιο εμφανίζουν εγκάρσιες γραμμώσεις, δηλαδή διαδοχικές φωτεινές και σκοτεινές περιοχές. Καλούνται επίσης σκελετικοί ή εκούσιοι μύες επειδή σχετίζονται αμέσως ή εμμέσως με την κίνηση του σκελετού και οι κινήσεις τους υπακούουν στη θέληση του ζώου.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μητλιάγκα Παρασκευή
Uncontrolled Keywords: Κρέας, Κτηνοτροφικά προϊόντα, Μικροβιολογικός έλεγχος κρέατος, Ποιότητα κρέατος
Subjects: Α > Αλλαντικά - Χρηματοοικονομική ανάλυση
Κ > Κρέας
Κ > Κτηνοτροφία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 01 Mar 2015 19:06
Last Modified: 31 Mar 2015 06:20
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/239

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top