Καλλιέργεια του ζαχαρότευτλου και παραγωγή ζάχαρης στο ζαχαρουργείο των Σερρών

Λαμπαδάριος, Αθανάσιος (2006) Καλλιέργεια του ζαχαρότευτλου και παραγωγή ζάχαρης στο ζαχαρουργείο των Σερρών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap63_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η εργασία αναφέρεται γενικά στα μορφολογικά χαρακτηριστικά του φυτού, στην καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων όσων αφορά τις κλιματολογικές και εδαφολογικές απαιτήσεις, στα ζιζάνια, τους εχθρούς και τις ασθένειες που πρoσβάλλoυν την καλλιέργεια, αλλά και στην τεχνική της καλλιέργειας με την χρονική σειρά με την οποία εφαρμόζεται. Εκτενέστερη αναφορά γίνεται, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας που υπόκειται η πρώτη ύλη(ζαχαρότευτλα), κατά την εισαγωγή της στο ζαχαρουργείο των Σερρών, προκειμένου να παραληφθεί το τελικό προϊόν που είναι η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, καθώς και στα παραπροϊόντα της μελάσα, Νωπός πολτός, Ξηρός πολτός. Επίσης παρουσιάζονται και ορισμένες βασικές έννοιες που αναφέρονται στην ποιότητα των ζαχαρότευτλων , όπως ζαχαρικός τίτλος και καθαρότητα του χυμού, καθώς επίσης και στους παράγοντες που την επηρεάζουν. Τέλος, παραθέτονται τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τευτλοκαλλιέργεια στη χώ¬ρα μας, όπως επίσης οι προοπτικές και τα συμπεράσματα σχετικά με την τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα μετά και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Ακόμη προτείνονται και διάφορα διορθωτικά μέτρα όσον αφορά την φθινοπωρινή και ανοιξιάτικη προετοιμασία των χωραφιών, την λίπανση, άρδευση, την ζιζανιοκτονία με στόχο την ποιοτικότερη παραγωγή, την μείωση του κόστους καλλιέργειας, όπως επίσης εξετάζεται και το ενδιαφέρων της Ε.Β.Ζ προς άλλες μορφές παραγωγής όπως αυτής του βιοντίζελ και της βιοαιθανόλης.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κωστίτσης Δημήτριος
Uncontrolled Keywords: Τευτλοκαλλιέργεια,Ζαχαρουργείο, ζάχαρη, Ζιζανιοκτόνα
Subjects: Ζ > Ζαχαροπλαστική
Ζ > Ζαχαρότευτλο
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 01 Mar 2015 18:54
Last Modified: 01 Apr 2015 12:28
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/237

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top