Τα οικονομικά χαρακτηριστικά των Βαλκανίων και η ανάπτυξη του αγροτικού χώρου την περίοδο της μετάβασης

Κουλούρη, Νικολέτα (2006) Τα οικονομικά χαρακτηριστικά των Βαλκανίων και η ανάπτυξη του αγροτικού χώρου την περίοδο της μετάβασης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap46_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (215kB)

Abstract

Η εργασία αναφέρεται στα οικονομικά χαρακτηριστικά των Βαλκανικών χωρών και στην ανάπτυξη του αγροτικού χώρου την περίοδο της μετάβασης. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι φαίνεται πως επηρέασαν δυσμενώς την πορεία των οικονομιών των Βαλκανικών χωρών και ευμενώς για τους ακριβώς αντίθετους λόγους την πορεία των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, είναι οι εξής: Πρώτον, ο γεωγραφικός παράγοντας που σχετίζεται με την εγγύτητα στις πλούσιες αγορές του Βορρά καθώς επίσης και ως προς την δυνατότητά του να επηρεάζει θετικά τις συνθήκες προσφοράς. Δεύτερον, η σπουδαιότητα των αρχικών συνθηκών, δηλαδή στοιχείων που επηρεάζουν θετικά τη πλευρά της προσφοράς, κατ’επέκταση και την αναπτυξιακή διαδικασία. Τρίτον, η έλλειψη ενός αρτιωμένου και ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου. Τέταρτον, η αποσπασματική εφαρμογή πολιτικών που σχετίζονται με την εμπέδωση των δομικών αλλαγών. Πέμπτον, οι ανεπαρκείς πολιτικές οικονομικής σταθεροποίησης. Τέλος σε ότι αφορά την Ελλάδα, η δυναμική της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης φαίνεται πως έχει επηρεάσει αρνητικά τα παραγωγικά συστήματα της χώρας τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν και από δυσμενή γεωγραφική θέση, τα τεχνολογικά υπέρτερα συστήματα του Ευρωπαϊκού Βορρά. Οι οικονομικές σχέσεις των Βαλκανικών χωρών κατά την περίοδο της μετάβασης αντανακλούν και προσδιορίζουν την πορεία των οικονομιών και την επιτυχία προσαρμογής τους στο νέο οικονομικό περιβάλλον. Σε μεγάλο βαθμό οι σχέσεις αυτές είναι αποτέλεσμα των πολιτικών απελευθέρωσης και ανοίγματος των αγορών που εφαρμόστηκαν μετά το 1989, αλλά και η έκφραση των ανταγωνιστικών δυνατοτήτων ή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των οικονομιών αυτών.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Βαλκάνια, Αγροτική παραγωγή, Εμπόριο προϊόντων
Subjects: Α > Αγροτικά προϊόντα
Β > Βαλκανική Χερσόνησος
Ε > Εμπόριο - Ευρώπη
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 01 Mar 2015 18:38
Last Modified: 18 Nov 2015 16:24
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/234

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top