Η περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μέσο της Κ.Α.Π. για την επίτευξη της αγορικής ανάπτυξης και της αναδιάρθρωσης του γεωργικού τομέα και της υπαίθρου

Βλαχάκης, Γεώργιος (2006) Η περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μέσο της Κ.Α.Π. για την επίτευξη της αγορικής ανάπτυξης και της αναδιάρθρωσης του γεωργικού τομέα και της υπαίθρου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap93_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (407kB)

Abstract

Η ύπαιθρος και η περιφέρεια αναδεικνύονται ως χώροι με βαρύνουσα γεωγραφική, κοινωνική, πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική σημασία στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο κόσμο των κοινών προβλημάτων και κρίσεων. Η Ευρώπη στο σύγχρονο κόσμο αναζητεί την ταυτότητά της, τις πολιτικές της για αποκέντρωση, ανάπτυξη της υπαίθρου και Περιφερειακή Ανάπτυξη. Χαρακτηριστικές πρωτοβουλίες αυτής της Ευρώπης για την ωρίμανση και ολοκλήρωσή των τοπικών κοινωνιών είναι η δημιουργία των διαρθρωτικών Ταμείων και των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης. Τα διαρθρωτικά Ταμεία είναι ένα από τα βασικότερα μέσα για την επίτευξη της αγροτικής ανάπτυξης και της βιωσιμότητας της υπαίθρου. Στην εισαγωγή και το πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της Ευρώπης, αλλά και του αγροτικού της τομέα. Στο δεύτερο κεφάλαιο επιχειρείται η ανάλυση της περιφερειακής πολιτικής και δίνεται έμφαση στα διαρθρωτικά ταμεία και τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Γίνεται επίσης αναφορά στις Κοινοτικές πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία Leader, με τις μορφές που είχε σε κάθε περίοδο (Leader, Leader II, Leader+). Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται ο αγροτικός τομέας σε συνδυασμό με τα επιχειρησιακά προγράμματα των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η σημερινή κατάσταση και οι προγραμματισμένες δράσεις για την περίοδο 2007-2013. Τέλος στο κεφάλαιο πέντε γίνεται αναφορά και κριτική στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Leader, Leader II, Leader+, Περιφερειακή Ανάπτυξη, Εμπόριο
Subjects: Α > Αγροτική ανάπτυξη
Α > Αγροτική πολιτική
Ε > Ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση
Γ > Γεωργία - Οικονομικές απόψεις
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 01 Mar 2015 07:53
Last Modified: 31 Mar 2015 09:06
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/215

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top