Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η ποιότητα της ζάχαρης από την πρώτη υλη μέχρι το τελικό στάδιο παραγωγής

Αντωνίου, Ιωάννης (2006) Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η ποιότητα της ζάχαρης από την πρώτη υλη μέχρι το τελικό στάδιο παραγωγής. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap104_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (9MB)

Abstract

Στους προσυλλεκτικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της ζάχαρης ανήκουν: Α) Οι καλλιεργητικές τεχνικές οι οποίες περιλαμβάνουν την αμειψισπορά και την προετοιμασία του εδάφους. Β) Η λίπανση του εδάφους η οποία καλύπτει τις μεγάλες απαιτήσεις των φυτών σε θρεπτικά στοιχειά και αυτά αντιδρούν στη λίπανση ανάλογα με την σύσταση του εδάφους, τις κλιματικές συνθήκες, και τις συνθήκες καλλιέργειας. Τα κυριότερα θρεπτικά στοιχεία είναι)το άζωτο β)φώσφορος γ)κάλιο, ακόμη στα θρεπτικά στοιχειά συγκαταλέγονταν κάποια λοιπά μικροστοιχεία (S,Ca,Mg). Γ) Άρδευση του εδάφους με την οποία αυξάνεται η παραγωγή της ξηράς ουσίας ριζών και φυλλώματος, μειώνεται συνήθως η περιεκτικότητα σε ζαχαρόζη, τελικά όμως το στρεμματοζάχαρο αυξάνεται. Κυριότεροι άτροποι άρδευσης είναι)καταιονισμός β)επιφανειακή άρδευση γ) άρδευση με σταγόνες. Δ) Εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν το φυτό και το καθιστούν αδύναμο. Κυριότεροι εχθροί των ζαχαρότευτλων είναι: α)σιδηροσκώληκες β)αγροτίδα γ)κλεονός δ)άλτης ε)κασσίδα. Και κυριότερες ασθένειες: α)Τήξεις φυτταρίων β)Κερκόσπορα γ)ωίδιο. Για την αντιμετώπιση αυτών χρησιμοποιούνται συνήθως ψεκασμοί. Ε) Ποικιλίες οι οποίες βοηθούν στην ταχεία ανάπτυξη και υψηλό βάρος των ριζών και σε υψηλό ζαχαρικό τίτλο.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: ζάχαρη, ποιότητα, επεξεργασία
Subjects: Π > Ποιοτικός έλεγχος
Τ > Τροφή, Βιομηχανία και εμπόριο
Ζ > Ζαχαρότευτλο
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 28 Feb 2015 21:11
Last Modified: 09 Mar 2015 12:09
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/209

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top