Οι τεχνολογικές καινοτομίες στην παραγωγική διαδικασία στον αγροτικό χώρο

Τσιανάκα, Δέσποινα (2005) Οι τεχνολογικές καινοτομίες στην παραγωγική διαδικασία στον αγροτικό χώρο. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap31_2005.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (720kB)

Abstract

Δύο είναι οι βασικοί άξονες αυτής της μελέτης: α) Η καταγραφή βασικών εννοιών που αφορούν τις καινοτομίες και β) η συστηματική αναφορά των σημαντικότερων τεχνολογικών καινοτομιών. Οι επιμέρους στόχοι της μελέτης υπήρξαν: Α) Θεωρητική θεμελίωση του θέματος Β) Μακροοικονομική προσέγγιση της διάδοσης και αποδοχής καινοτομιών Γ) Επεξήγηση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά την διάδοση των καινοτομιών Δ)Η περιεκτική αναφορά των καινοτομιών όσον αφορά τα μέσα παραγωγής και τις μεθόδους παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Η θεωρητική θεμελίωση περιλαμβάνει τον προσδιορισμό βασικών εννοιών (καινοτομία, τεχνολογική καινοτομία- βελτίωση, δυναμική μονάδα), την κατάταξη των καινοτομιών σε κατηγορίες, τη θεωρία διάδοσης και αποδοχής καινοτομιών στην γεωργία και το ρόλο των καινοτομιών στην ανάπτυξη του γεωργικού τομέα. Από τη μακροοικονομική ανάλυση προέκυψε ότι κατά την τελευταία τριανταετία περίπου η οικονομική ανάπτυξη της χώρας υπήρξε ικανοποιητική. Τα εμπόδια στην διάδοση των καινοτομιών είναι ανεπάρκεια χρηματικών πόρων, έλλειψη ικανοποιητικής πληροφόρησης και διάφορα άλλα στοιχεία( ηλικία του γεωργού). Η αναφορά στις καινοτομίες στα μέσα παραγωγής περιλαμβάνει τους γεωργικούς ελκυστήρες, γεωργικά εργαλεία, εργαλεία κύριας και δευτερεύουσας κατεργασίας, ηλεκτρονικά βοηθήματα, πρόσθετα εξαρτήματα και τα συστήματα αρδεύσεων. Πάντως για την ανάπτυξη της γεωργίας πρωτεύοντα ρόλο παίζουν η διάρθρωση της γεωργικής παραγωγής, οι εισροές του κυκλοφοριακού κεφαλαίου, το ανθρώπινο δυναμικό και τα γεωργικά μηχανήματα

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Λοΐζου Ευστράτιος
Uncontrolled Keywords: Τεχνολογία, Καλλιέργειες, Φυτοφάρμακα, Παραγωγική διαδικασία
Subjects: Α > Αγροτικά προϊόντα
Τ > Τεχνολογικές καινοτομίες
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 28 Feb 2015 14:01
Last Modified: 01 Apr 2015 08:24
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/201

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top