Παρουσία διοξινών στα τρόφιμα και οι επιπτώσεις τους στον άνθρωπο

Τσετσώνη, Ελένη (2005) Παρουσία διοξινών στα τρόφιμα και οι επιπτώσεις τους στον άνθρωπο. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap75_2005.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Ο όρος «διοξίνες» αντιπροσωπεύει μια ομάδα χημικών ουσιών που εμφανίζονται σπάνια, ανέκαθεν όμως στη φύση. Είναι μια από τις πιο μελετημένες χημικές ουσίες στον πλανήτη. Είναι ουσιαστικά «ακούσια υποπροϊόντα» που διαμορφώνονται με τις χημικές διαδικασίες αντιδράσεων και καύσης. Βρίσκονται ιδιαίτερα στα χώματα και τα ιζήματα, σε όλο το περιβάλλον δηλαδή και στον ανεφοδιασμό των τροφίμων μας. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της διοξίνης προέρχεται από τις ανθρώπινες πηγές. Η διοξίνη άρχισε στο περιβάλλον περίπου στο 1900 όταν εφεύρε ο ιδρυτής της χημικής ουσίας Dow, (στο Midland στο Michigan), έναν τρόπο να χωρίσει το επιτραπέζιο άλας στα άτομα νατρίου και χλωρίου, καθιστώντας κατά συνέπεια τις μεγάλες ποσότητες «ελεύθερου χλωρίου» διαθέσιμες για πρώτη φορά. Αρχικά ο Dow θεώρησε το ελεύθερο χλώριο άχρηστο και επικίνδυνο απόβλητο. Αλλά σύντομα ένας τρόπος βρέθηκε για να μετατραπεί αυτό το απόβλητο σε χρήσιμο προϊόν, που συνδέει τα άτομα χλωρίου επάνω στους υδρογονάνθρακες πετρελαίου και δημιουργεί έτσι μια, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’30 και του ’40, μια απέραντη σειρά «χλωριωμένων υδρογονανθράκων».

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Γιαβάσης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Διατροφή, Τοξίνες, Μόλυνση, Χλωριωμένοι υδρογονάνθράκες
Subjects: Τ > Τρόφιμα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 28 Feb 2015 13:57
Last Modified: 06 Mar 2015 08:50
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/200

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top