Η εφαρμογή της διαχείρισης της ασφάλειας κατά την οινοποίηση σταφυλιών στο τοπικό οινοποιείο της Ε.Α.Σ. Αμυνταίου από τον τοπικό αμπελώνα

Τσαχειρίδου, Σοφία (2005) Η εφαρμογή της διαχείρισης της ασφάλειας κατά την οινοποίηση σταφυλιών στο τοπικό οινοποιείο της Ε.Α.Σ. Αμυνταίου από τον τοπικό αμπελώνα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap35_2005.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (320kB)

Abstract

Σήμερα μισό αιώνα σχεδόν αργότερα έχει να επιδείξει μια λαμπρή πορεία μέσα στον χρόνο. Η αγάπη για το αμπέλι και το κρασί, η φροντίδα για την ανάπτυξη και εξέλιξη της περιοχής, επιφόρτισε το οινοποιείο της Ε.Α.Σ. ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ - δυναμικότητας 28.000 εκατόλιτρων - με ένα ρόλο πρωταγωνιστικό και καθοδηγητικό. Η καθιέρωση της ζώνης Αμυνταίου σαν ζώνη Ο.Π.Α.Π. (κανονισμός Ε.Ο.Κ. 823/87 Αρθ.15 παρ.2ε) για την παραγωγή ερυθρών Ο.Π.Α.Π. κρασιών και του μοναδικού ροζέ Ο.Π.Α.Π. αφρώδη (κανονισμός Ε.Ο.Κ. 2332/92) αλλά και ξηρού οίνου, βοήθησε το Οινοποιείο της Ε.Α.Σ. ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ να δημιουργήσει εξαιρετικά κρασιά. Στόχος του οινοποιείου είναι η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Δημιουργεί υποδομές που εξασφαλίζουν την υγιεινή επεξεργασία του κρασιού συνδυάζοντας την παράδοση , την γνώση και την έρευνα. Σήμερα, το οινοποιείο εφαρμόζει ένα Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας (πρότυπο HACCP). Το πρότυπο αυτό περιγράφει τα συστατικά στοιχεία ενός συστήματος ασφάλειας τροφίμων με τις διεθνώς καθιερωμένες αρχές HACCP (Ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία ελέγχου). Η βασική ιδέα των αρχών αυτών είναι, το οινοποιείο να επικεντρώσει την προσοχή του στα στάδια διεργασίας και στις συνθήκες παραγωγής που αποτελούν κρίσιμα σημεία για την ασφάλεια του οίνου. Κατά τον τρόπο αυτό το οινοποιείο σχεδιάζει, εγκαθιστά και τηρεί ένα τεκμηριωμένο σύστημα HACCP ώστε να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα του δεν προκαλούν βλάβες στην υγεία του καταναλωτή. Το σύστημα εφαρμόζεται σε όλη την αλυσίδα παραγωγής του προϊόντος μέχρι την κατανάλωση και στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα περί κινδύνων για την υγεία.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Αμπέλι, Σταφύλι, Οινοποιεία, Κατανάλωση κρασιού, HACCP
Subjects: Α > Αγροτικά προϊόντα
Ο > Οινοποιεία
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 06 Mar 2015 08:46
Last Modified: 04 Dec 2015 09:41
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/199

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top