Παραγωγή και ποιότητα συμπυκνωμένου γάλακτος

Σαμουργκανίδου, Ίννα (2005) Παραγωγή και ποιότητα συμπυκνωμένου γάλακτος. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap76_2005.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (957kB)

Abstract

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών «γάλα είναι το απαλλαγμένο από πρωτόγαλα προϊόν του ολοσχερούς χωρίς διακοπή αρμέγματος, υγιούς γαλακτοφόρου ζώου, που ζει και τρέφεται υπό υγιεινούς όρους και που δεν βρίσκεται σε κατάσταση υπερκόπωσης. Το γάλα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό συστατικών από τα οποία τα κύρια είναι το νερό, λίπος, πρωτεΐνες, η λακτόζη και τα άλατα. Οι κυριότερες φυσικές ιδιότητες του γάλακτος είναι η οσμή, η γεύση, το χρώμα, το ειδικό βάρος, οξύτητα του γάλακτος, το ιξώδες. Το γάλα αποτελεί τροφή πλήρης γιατί περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε καλή αναλογία, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο και βιταμίνες. Ένα από τα προϊόντα του γάλακτος είναι το συμπυκνωμένο γάλα, όπου με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται το προϊόν που προέρχεται από πλήρες ή άπαχο γάλα μετά από συμπύκνωση και στο οποίο γίνεται προσθήκη ή όχι ζάχαρης. Τα κύρια είδη του συμπυκνωμένου γάλακτος είναι το συμπυκνωμένο σακχαρούχο γάλα και το μη σακχαρούχο. Με την διαφορά πως στο σακχαρούχο έχουμε περισσότερη προσθήκη ζάχαρης. Η ποιότητα του νωπού γάλακτος που προορίζεται για συμπύκνωση θα πρέπει να είναι καλή. Η προκατεργασία περιλαμβάνει την τυποποίηση του γάλακτος ως προς την αναλογία του λίπους και την προθέρμανση. Τα στάδια παραγωγής του συμπυκνωμένου γάλακτος είναι η συμπύκνωση, ομογενοποίηση, ψύξη – δοκιμαστική αποστείρωση, εγκυτίωση, αποστείρωση, αποθήκευση – έλεγχος.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Γιαβάσης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Γάλα, Παστερίωση, Συμπύκνωση, Ομογενοποίηση, Ψύξη γάλακτος
Subjects: Α > Αγροτικά προϊόντα
Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Γ > Γαλακτοκομική μικροβιολογία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 28 Feb 2015 13:03
Last Modified: 01 Apr 2015 09:57
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/195

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top