Η διαδικασία από την παραγωγή πορτοκαλιών ως τη χυμοποίηση τους

Νιάφα, Ουρανία (2005) Η διαδικασία από την παραγωγή πορτοκαλιών ως τη χυμοποίηση τους. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap83_2005.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (862kB)

Abstract

Τα εσπεριδοειδή αποτελούν μια ομάδα αειθαλών οπωροφόρων δέντρων, που παράγουν "ξινούς καρπούς", όπως η κιτριά, η λεμονιά, η πορτοκαλιά, η μανταρινιά, το γκρεϊπ φρούτ, η φράππα, η λιμεττία κ.α.. Από αυτά μεγάλο ενδιαφέρον για την εθνική μας οικονομία παρουσιάζουν η πορτοκαλιά, η λεμονιά και η μανταρινιά. Τα περισσότερα από τα καλλιεργούμενα είδη εσπεριδοειδών ανήκουν στο γένος Citrus. Μερικά όμως από αυτά όπως το κουμ-κουάτ και η τρίφυλλη πορτοκαλιά, ανήκουν σε άλλα διαφορετικά, αλλά συγγενή γένη. Με τον όρο "Εσπεριδοειδή" εννοούμε τόσο τα δέντρα όσο και τους καρπούς των ειδών αυτών. Η σημασία των εσπεριδοειδών στη γεωργία και στην παγκόσμια οικονομία συνάγεται από την ευρεία εξάπλωση αυτών και τη μεγάλη παραγωγή. Τα εσπεριδοειδή καλλιεργούνται σε χώρες, που έχουν τροπικό έως υποτροπικό κλίμα, κατάλληλο έδαφος, επαρκή υγρασία και είναι απαλλαγμένες από παγετούς. Οι κυριότερες περιοχές που καλλιεργούν και παράγουν σήμερα εσπεριδοειδή καταλαμβάνουν μια ζώνη που εκτίνετε 20 μοίρες Βόρεια ή Νότια του Ισημερινού. Εξετάζοντας όμως καλύτερα τη ζώνη αυτή παρατηρούμε ότι είναι δυνατό να ευδοκιμήσουν και πέραν αυτής. Περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται και ευδοκιμούν όλα σχεδόν τα είδη των εσπεριδοειδών, αφού ο μόνος περιοριστικός παράγοντας είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, όπως αναφέραμε και παραπάνω τα εσπεριδοειδή καλλιεργούνται σε πολλές περιοχές, με διάφορες κλιματικές συνθήκες, από τροπικές μέχρι υποτροπικές. Η ανάπτυξη των δέντρων, οι βλαστικοί τους κύκλοι, η παραγωγή και ειδικότερα η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος ποικίλουν πάρα πολύ από περιοχή σε περιοχή και από κλίμα σε κλίμα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κωστίτσης Δημήτριος
Uncontrolled Keywords: Εσπεριδοειδή, Αειθαλή, Οπωροφόρα δέντρα, Κιτριά, Λεμονιά, Πορτοκαλιά, Μανταρινιά, Γκρεϊπ φρούτ, Φράππα, Λιμεττία
Subjects: Χ > Χυμοί - Αναψυκτικά
Ε > Εσπεριδοειδή
Φ > Φρούτα - Συγκομιδή
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 28 Feb 2015 11:47
Last Modified: 01 Apr 2015 12:33
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/185

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top