Τρόποι επέκτασης Πολυεθνικών επιχειρήσεων: η περίπτωση της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ Α.Ε.

Καρανίκας, Γεώργιος (2005) Τρόποι επέκτασης Πολυεθνικών επιχειρήσεων: η περίπτωση της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ Α.Ε. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap62_2005.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (197kB)

Abstract

Η παρούσα μελέτη διαπραγματεύεται το πάντα επίκαιρο θέμα της διεθνούς παραγωγής. Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός οικονομικών θεωριών προσπαθεί, να αναλύσει και να ερμηνεύσει το φαινόμενο αυτό. Αυτό συμβαίνει, γιατί η διεθνής παραγωγή μπορεί να ερμηνευθεί σε τρία επίπεδα: σε μάκρο-οικονομικό, μέσο-οικονομικό και μίκρο-οικονομικό επίπεδο. Στην αρχή της μελέτης, στην πρώτη ενότητα, παρατίθενται κάποιες από τις σπουδαιότερες οικονομικές θεωρίες Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, όπως η οικονομική θεωρία του Hymer, του Coase, του Vernon, της Penrose, αλλά και η θεωρία της εσωτερικοποίησης και το εκλεκτικό υπόδειγμα του Dunning. Εν συνεχεία, στη δεύτερη ενότητα, θα μελετήσουμε το σπουδαίο θέμα της ανταγωνιστικότητας. Εξετάζουμε το κατά πόσο η επένδυση μιας επιχείρησης στο εξωτερικό, επιδρά θετικά ή αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα, τόσο της ίδιας της επιχείρησης, όσο και της χώρας υποδοχής. Κυρίως όμως θα μας απασχολήσει, το κατά πόσο οι επενδύσεις μιας επιχείρησης στο εξωτερικό επιδρούν στην ανταγωνιστικότητα της χώρας προέλευσης της.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Εμπόριο, Τσιμέντο, Κατασκευές, Αναταγωνιστικότητα
Subjects: Ε > Εμπορεύματα - Μεταφορές
Ο > Οικονομική ανάπτυξη - Ελλάδα
Τ > Τσιμέντο - Βιομηχανία και εμπόριο
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 28 Feb 2015 08:42
Last Modified: 01 Apr 2015 12:26
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/171

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top