Θρεπτική αξία κτηνοτροφικού μπιζελιού στη διατροφή παχυνόμενων ορνιθίων

Ιωαννίδης, Ιωάννης (2004) Θρεπτική αξία κτηνοτροφικού μπιζελιού στη διατροφή παχυνόμενων ορνιθίων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp13_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 114 ορνίθια κρεοπαραγωγής και πραγματοποιήθηκαν δύο πειράματα. Ένα πείραμα ανάπτυξης- πάχυνσης και ένα πείραμα εκτίμησης της ενεργειακής αξίας του κτηνοτροφικού μπιζελιού. Στο πρώτο πείραμα το οποίο περιελάμβανε δύο φάσεις, τη φάση ανάπτυξης (1-28 ημέρες) και τη φάση πάχυνσης (28-42 ημέρες), χρησιμοποιήθηκαν 90 ορνίθια (45 αρσενικά και 45 θηλυκά). Κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης τα ορνίθια κατανεμήθηκαν τυχαία σε 3 επεμβάσεις (Μ1, Α1 και Β1). Τα ορνίθια της επέμβασης Μ1 (μάρτυρας) κατανάλωναν ένα τυπικό σιτηρέσιο ανάπτυξης με βάση τον αραβόσιτο και το σογιάλευρο, ενώ τα ορνίθια των επεμβάσεων Α1 και Β1 κατανάλωναν ισοενεργειακά και ισοαζωτούχα σε σύγκριση με το μάρτυρα σιτηρέσια ανάπτυξης, στα οποία έγινε αντικατάσταση του σογιαλεύρου από κτηνοτροφικό μπιζέλι σε ποσοστό 10% και 20%, αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της φάσης πάχυνσης τα ορνίθια κατανεμήθηκαν σε τρεις επεμβάσεις (Μ2, Α2, Β2). Τα ορνίθια της επέμβασης Μ2 κατανάλωναν ένα τυπικό σιτηρέσιο πάχυνσης με βάση τον αραβόσιτο και το σογιάλευρο, ενώ τα ορνίθια των επεμβάσεων Α2 και Β2 κατανάλωναν ισοενεργειακά και ισοαζωτούχα σε σύγκριση με το μάρτυρα σιτηρέσια πάχυνσης, στα οποία έγινε αντικατάσταση του σογιαλεύρου από κτηνοτροφικό μπιζέλι σε ποσοστό 20% και 40%, αντίστοιχα. Η κατανάλωση τροφής και νερού ήταν κατά βούληση. Προσδιορίσθηκαν τα παραγωγικά χαρακτηριστικά, το βάρος ορισμένων εσωτερικών οργάνων και χαρακτηριστικά του σφαγίου των ορνιθίων.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νικολακάκης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Ψυχανθή, Μπιζέλι, Αναστολείς της τρυψίνης, Αντιδιατροφικοί παράγοντες, Τανίνες, Tannins, Λεκτίνες, Lectins, Σαπωνίνες, Saponis, Φυτικό οξύ, Αλευροποίηση, Grinding, Όρνιθες ωοτοκίας
Subjects: Κ > Κτηνοτροφικά φυτά
Ζ > Ζωοτροφές
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 27 Feb 2015 08:51
Last Modified: 05 Mar 2015 08:13
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/159

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top