Η κοινή αγροτική πολιτική και η σημασία της στον αγροτικό τομέα

Γαϊτανίδου, Ελένη (2005) Η κοινή αγροτική πολιτική και η σημασία της στον αγροτικό τομέα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap8_2005.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (322kB)

Abstract

Κάθε κράτος παρεμβαίνει σε όλους του τομείς της οικονομίας και ασκεί σε καθένα από αυτούς την πολιτική που έχει επιλέξει. Αυτή η παρέμβαση, ιδιαίτερα στον τομέα της γεωργίας αποτελεί αυτό που ονομάζουμε Αγροτική Πολιτική. Η Αγροτική Πολιτική εξετάζει τις αρχές, τους στόχους και τα μέτρα της Πολιτικής στο γεωργικό τομέα όπως επίσης και τις συνέπειες αλλά και τις διαθρωτικές κινήσεις. Η Αγροτική Πολιτική βασίζεται κυρίως στη Γεωργική Οικονομική αλλά και την Εφαρμοσμένη Κοινωνική Οικονομική. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη πολιτική που καθιερώθηκε στον Ευρωπαϊκό χώρο. Η Αγροτική Πολιτική έχει ως στόχο την επίτευξη αναπτυξιακών σκοπών σε κάθε κράτος. Μερικοί από τους στόχους αυτούς έχουν ως εξής : - Αύξηση εθνικού εισοδήματος - Κατανομή εθνικών πόρων - Κοινωνική ισορροπία και ευημερία Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι συχνά χρησιμοποιείται ο όρος «Αγροτική» Πολιτική και Κοινή «Αγροτική» Πολιτική (Κ.Α.Π.), ενώ σε διάφορα άλλα κείμενα συναντάται ο όρος «Γεωργική». Πιο συνήθης είναι ο όρος «Αγροτική» διότι : - Εχει χρησιμοποιηθεί από διακεκριμένους επιστήμονες της Γεωπονικής (π.χ. Ευελπίδης κ.α.) - Η πολιτική αυτή έχει επεκταθεί στην Ευρώπη και ασχολείται με ότι έχει σχέση με το περιβάλλον, τον αγροτουρισμό, τους φυσικούς πόρους κ.τ.λ. γι’ αυτό επικρατεί και περισσότερο ο όρος «Αγροτική» Πολιτική.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Αγροτική πολιτική, Αγροτικά προϊόντα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Επιδοτήσεις
Subjects: Α > Αγροτική πολιτική
Ε > Ευρώπη - Οικονομικές συνθήκες
Κ > Καλαμπόκι - Καλλιέργεια
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 26 Feb 2015 16:44
Last Modified: 31 Mar 2015 12:13
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/135

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top