Προστατευόμενες ονομασίες τροφίμων. Πλαίσιο εφαρμογής και προοπτικές

Δάμου, Γεωργούλα (2008) Προστατευόμενες ονομασίες τροφίμων. Πλαίσιο εφαρμογής και προοπτικές. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap53_2008.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (20MB)

Abstract

Η ένταξη σε ενιαίο φορέα άσκησης πολιτικής και σχεδιασμού όλου του τομέα παραγωγής, μεταποίησης, συντήρησης και ελέγχου των τροφίμων αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Είναι, δε, εμφανείς οι συνέπειες στην αλυσίδα της παραγωγής, μεταποίησης, μεταφοράς, αποθήκευσης και τελικής διάθεσης στον καταναλωτή, όσον αφορά τη φαλκίδευση της ανταγωνιστικότητας, της καταλληλότητας, της ποιότητας των προϊόντων, καθώς και της σταθερότητας των τιμών. Το ποσοστό της συνολικής εγχώριας ιδιωτικής κατανάλωσης που αναλογεί στα τρόφιμα, μειώνεται διαρκώς, έναντι των εισαγωγών τροφίμων από χώρες της Ε. Ε. ή Τρίτες χώρες. Η διείσδυση των ξένων τροφίμων στην εγχώρια αγορά, έχει προκαλέσει επιπτώσεις στην προσπάθεια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων για ανταπόκριση στις απαιτήσεις των ξένων αγορών. Το έλλειμμα στις συναλλαγές των προϊόντων διατροφής υπερπενταπλασιάστηκε, οι εισαγωγείς θριαμβεύουν. Η απελευθέρωση των εισαγωγών και ο έντονος ανταγωνισμός, θα λάβει νέες διαστάσεις με την διεύρυνση της Ε. Ε. με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και με σαφείς επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή. Οι επιπτώσεις από την καθυστέρηση στον επανασχεδιασμό, στην αναδιάρθρωση και στον τεχνολογικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό είναι εμφανείς. Οι συνήθειες των καταναλωτών μεταβάλλονται και οι απαιτήσεις τους επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στην ποιότητα και στη σχετική με αυτή καλύτερη τιμή. Η βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας είναι το κλειδί.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Χατζηθεοδωρίδης Φώτιος
Uncontrolled Keywords: Όσπρια, Φρούτα, Λαχανικά, Τρόφιμα, Προστατευόμενες ονομασίες
Subjects: Π > Προϊόντα - Εμπορική ονομασία
Τ > Τρόφιμα, Βιομηχανία και εμπόριο των - Ενοποίηση και συγχώνευση
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 26 Feb 2015 11:52
Last Modified: 12 Nov 2015 19:26
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/123

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top