Η διαχείριση της ποιότητας στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Μια πρώτη προσέγγιση στα πλαίσια του προτύπου ISO 9001:2000

Γιαννάκος, Αθανάσιος-Παναγιώτης (2007) Η διαχείριση της ποιότητας στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Μια πρώτη προσέγγιση στα πλαίσια του προτύπου ISO 9001:2000. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap118_2007.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Τα βιοκαύσιμα είναι αποτέλεσμα της μίξης των συμβατικών καυσίμων με φυτικά έλαια. Είναι φιλικά προς το περιβάλλον καθώς έχουν μηδαμινές εκπομπές σε άζωτο δεν επηρεάζουν τον κύκλο του αζώτου. Με την αποφυγή της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου αντιμετωπίζεται η κλιματική αλλαγή, εξασφαλίζεται η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, μειώνεται η εξάρτηση από το πετρέλαιο και δίνεται η δυνατότητα τοπικής ανάπτυξης με την παραγωγή ενεργειακών καλλιεργειών. Οι ενεργειακές καλλιέργειες σε λίγα χρόνια θα έχουν αντικαταστήσει πλήρως τις παλιές παραδοσιακές, αφού με την νέα κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) οι επιδοτήσεις αποδεσμεύονται από το ύψος της παραγωγής και μεταφέρονται στον ίδιο τον γεωργό. Οι ενεργειακές καλλιέργειες διακρίνονται σε πολυετείς και ετήσιες. Οι καλλιέργειες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευδοκιμήσουν στον ελλαδικό χώρο για την παραγωγή βιοκαυσίμων είναι ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη για το βιοντήζελ, το κριθάρι, το σιτάρι τα τεύτλα, ο αραβόσιτος και το γλυκό σόργο για βιοαιθανόλη. Στόχος της ΕΕ είναι η υποκατάσταση τουλάχιστον του 10% των συμβατικών καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές μέχρι το 2020. Με τις οδηγίες 2003/30ES και 2003/96/ES αξιώνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή βιοκαυσίμων στη συνολική κατανάλωση καυσίμων από το 2% που ήταν το 2005 στο 5,75% μέχρι το έτος 2010. Η βιοαιθανόλη παράγεται από σακχαρούχα και αμυλούχα φυτά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μείγματα με τη βενζίνη. Παρουσιάζει υψηλό αριθμό οκτανίων και υψηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο. Η προσθήκη της στη βενζίνη έχει ως αποτέλεσμα: Την αύξηση των πτητικών οργανικών ρυπαντών Τον σχηματισμό μεγαλύτερων ποσοτήτων αλδεϋδών.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Βιοκαύσιμα, Βενζίνη, Οκτάνια
Subjects: Β > Βιοκαύσιμα
Β > Βιομάζα, Ενέργεια από
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 26 Feb 2015 11:47
Last Modified: 09 Mar 2015 08:03
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/122

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top