Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή: οι αντιλήψεις των γυναικών στη Βόρεια Ελλάδα

Αθανασιάδου, Ελένη (2020) Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή: οι αντιλήψεις των γυναικών στη Βόρεια Ελλάδα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MW6_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Tα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά των καισαρικών τομών, ώθησαν τους επαγγελματίες υγείας στην ανάγκη να βρουν μια διέξοδο που θα έχει ως γνώμονα τον φυσιολογικό τοκετό. Έτσι, ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή, εισέρχεται στη μαιευτική πρακτική και αποτυπώνεται με τον όρο VBAC (Vaginal birth after cesarean section). Οι γυναίκες που επιθυμούν VBAC υποβάλλονται σε μια δοκιμασία τοκετού, Trial of labour after cesarean section (TOLAC) και δύο είναι τα πιθανά αποτελέσματα: είτε ένας επιτυχής φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή, είτε μια επείγουσα καισαρική τομή. Αν και το TOLAC είναι μια γενικά ασφαλής διαδικασία, ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι η ρήξη μήτρας, όπου αυξάνει τα ποσοστά μητρικής και νεογνικής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Ευτυχώς, η ρήξη μήτρας εμφανίζεται μόλις στο 1% των γυναικών που πραγματοποιούν VBAC με χαμηλή εγκάρσια τομή της μήτρας. Συνεπώς, στις προγεννητικές συζητήσεις η γυναίκα θα ήταν κρίσιμο να ενημερώνεται σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας ενός VBAC, τους κινδύνους και τα οφέλη μιας τέτοιας διαδικασίας συγκριτικά με μια εκλεκτική καισαρική τομή. Ακόμη, θα πρέπει να εξετάζεται αν μια γυναίκα διαθέτει τους παράγοντες ώστε να είναι κατάλληλη υποψήφια για VBAC ( 1 προηγούμενη εγκάρσια χαμηλή τομή στη μήτρα, ανεπίπλεκτη κύηση με κεφαλική προβολή και >37 εβδομάδες κύησης). Από την άλλη, η μη αυτόματη έναρξη του τοκετού με αποτέλεσμα την πρόκληση, η απουσία προηγούμενου κολπικού τοκετού, το ΒMI της μητέρας >30 kg/m2 και όταν η αιτία της προηγούμενης καισαρικής ήταν κεφαλοπυελική δυσαναλογία ή αποτυχία πρόκλησης τοκετού, τα ποσοστά επιτυχίας ενός VBAC πέφτουν στο 40%. Η τελική απόφαση πρέπει να λαμβάνεται ομόφωνα από την επίτοκο και τον γιατρό πριν την 36η εβδομάδα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Εσκιτζής Παναγιώτης
Uncontrolled Keywords: Τοκετός με καισαρική τομή, Κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή, Vaginal Birth After Cesarean section, VBAC, Καισαρική τομή
Subjects: Γ > Γυναικολογία
Μ > Μαιευτική
Divisions: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας > Τμήμα Μαιευτικής (Πτολεμαϊδα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 28 Mar 2023 08:19
Last Modified: 28 Mar 2023 08:19
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12187

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top