Αξιολόγηση απουσία ανταγωνισμού και μειωμένης άρδευσης υψηλοαποδοτικών διαλογών καθιστού φασολιού (Phaseolus vulgaris L.)

Μητσάνης, Ευάγγελος and Πολυχρονιάδης, Αργύριος (2022) Αξιολόγηση απουσία ανταγωνισμού και μειωμένης άρδευσης υψηλοαποδοτικών διαλογών καθιστού φασολιού (Phaseolus vulgaris L.). BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG79_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (14MB)

Abstract

Ο σκοπός της επιστημονικής μας εργασίας ήταν η επιλογή υψηλοαποδοτικών διαλογών δεύτερης γενεάς καθιστού φασολιού Phaseolus vulgaris σε κυψελωτή διάταξη R-21 και συνθήκες μειωμένης άρδευσης με αρχικό υλικό 18 υψηλοαποδοτικές διαλογές πρώτης γενιάς, έξι από κάθε αρχικό γενότυπο με την αντίστοιχη κωδικοποίηση (IR1-IR6, PIR1-PIR6 και GNTY1-GNTY6) και των τριών αρχικών γενοτύπων ξηρού φασολιού (Phaseolus vulgaris L.) καθορισμένης ανάπτυξης. Οι τρεις αρχικοί γενότυποι ήταν δύο ελληνικές ποικιλίες Ηρώ (IR) και Πυργετός (PIR) και μία ξένη ποικιλία τύπου ‘’Northern type’’ (GNTY). Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στον πειραματικό αγρό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Γεωπονίας στη Φλώρινα (Πρώην Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας) την καλλιεργητική περίοδο 2018. Κατά την διάρκεια του πειραματισμού και σε επιλεγμένα φυτά από κάθε γενότυπο έγιναν φυσιολογικές μετρήσεις όπως συγκέντρωση ολικής χλωροφύλλης SPAD σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, μέτρηση ρυθμού φωτοσύνθεσης, στοματικής αγωγιμότητας και ρυθμού διαπνοής. Μετρήθηκαν οι αποδόσεις των ατομικών φυτών δεύτερης γενιάς και έγινε η αξιολόγηση τους με βάση την φυσιολογική τους συμπεριφορά αλλά και τις αποδόσεις των ατομικών φυτών σε σχέση με τους αρχικούς γενοτύπους σε συνθήκες μειωμένης άρδευσης. Από τα αποτελέσματα απόδοσης των ατομικών φυτών σε συνθήκες μειωμένης άρδευσης παρατηρήσαμε ότι οι έξι διαλογές πρώτης γενιάς της ποικιλίας GNTY είχαν παρόμοιες αποδόσεις σε σχέση με τον αρχικό γενότυπο χωρίς να διαφέρουν στατιστικώς σημαντικά. Στατιστικώς σημαντικές διαφορές παρουσιάστηκαν στα φυσιολογικά γνωρίσματα που αξιολογήθηκαν μεταξύ των διαλογών και του αρχικού πληθυσμού GNTY με κάποιες διαλογές πρώτης γενιάς να εμφανίζουν μικρότερες τιμές σε σχέση με την αρχική ποικιλία. Οι επιλογές πρώτης γενιάς, IR1 και IR6, και PIR5 είχαν στατιστικώς σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις ανά ατομικό φυτό σε σχέση με τους αρχικούς πληθυσμούς. Στα φυσιολογικά χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν κατά την περίοδο γεμίσματος των σπόρων εμφανίσθηκαν επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαλογών πρώτης γενιάς και των αρχικών πληθυσμών και ιδιαίτερα στην ποικιλία Ηρώ. Τα αποτελέσματα του πειραματισμού που εμφανίζονται στην πτυχιακή μας αξιολογήθηκαν σε συνδυασμό και με τα αποτελέσματα αξιολόγησης των ίδιων γενοτύπων σε συνθήκες κανονικών εισροών (αντικείμενο άλλης πτυχιακής) έτσι ώστε να ακολουθήσει η επιλογή υψηλοαποδοτικών ατομικών φυτών δεύτερης γενιάς με καλή συμπεριφορά σε κανονικές αλλά και σε μειωμένες εισροές.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παπαθανασίου Φωκίων
Uncontrolled Keywords: Καθιστό φασόλι, Phaseolus vulgaris, Μειωμένη άρδευση, Κυψελωτή διάταξη, Διαλογές πρώτης γενιάς, Φωτοσυνθετικός ρυθμός, Συγκέντρωση χλωροφύλλης
Subjects: Φ > Φασόλια
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 01 Feb 2023 09:57
Last Modified: 01 Feb 2023 09:57
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12102

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top