Παραγωγή κονσερβοποιημένου ροδάκινου και ποιοτικός έλεγχος

Πατέλια, Δέσποινα (2022) Παραγωγή κονσερβοποιημένου ροδάκινου και ποιοτικός έλεγχος. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG73_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (857kB)

Abstract

Στην παρούσα διπλωματική εργασία, γίνεται μια προσπάθεια να γίνει μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με την διαδικασία της κονσερβοποίησης του ροδάκινου, καθώς και του ποιοτικού ελέγχου που πρέπει να εφαρμόζεται. Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη αναφορά στα βοτανικά χαρακτηριστικά του ροδάκινου. Επίσης, γίνεται καταγραφή των ποικιλιών, συμπύρηνων και εκπύρηνων, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην διαδικασία της κονσερβοποίησης. Αναφέρονται ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία λαμβάνονται υπόψη, κυρίως κατά την τελική διαδικασία διαλογής και μεταποίησης. Επίσης, γίνεται αναφορά στον τρόπο και την χρονική στιγμή, που ωριμάζει το ροδάκινο, δεδομένου, ότι αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό για την διαδικασία συλλογής και μεταποίησής του. Το εν λόγω κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την διατροφική αξία του ροδάκινου, η οποία δικαιολογεί και την επιλογή του για την κονσερβοποίηση. Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται εστίαση στις έννοιες του ποιοτικού ελέγχου και των συστημάτων διασφάλισης που χρησιμοποιούνται στην περίπτωση των φρούτων και ειδικότερα στην περίπτωση της κονσερβοποίησης. Περιγράφονται οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόσο από τους παραγωγούς, όσο και από τους μεταποιητές. Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την ανάλυση του συστήματος HACCP, αλλά και με τον τρόπο που αυτό εφαρμόζεται στην διαδικασία κονσερβοποίησης των φρούτων. Η εργασία ολοκληρώνεται με την παρουσία των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η διαδικασία της κονσερβοποίησης – θερμικής επεξεργασίας για την διαχείριση των τροφίμων και ειδικότερα των φρούτων. Τέλος, γίνεται η αξιολόγηση της εξαγωγής δυναμικής που παρουσιάζουν οι ελληνικές κονσέρβες ροδάκινου και οι σημασία που έχουν για την ελληνική οικονομία. Επίσης, παρουσιάζονται όλα τα στάδια της παραγωγής της κονσέρβας ροδάκινου, από την διαλογή έως και την ποιοτική αξιολόγηση των κονσερβών.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσακίρης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Κονσέρβα, Ροδάκινο, Ποιοτικός έλεγχος, HACCP
Subjects: Κ > Κονσερβοποίηση - Βιομηχανία και εμπόριο
Ρ > Ροδακινιά
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 27 Jan 2023 11:18
Last Modified: 27 Jan 2023 11:18
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12096

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top