Χαρακτηριστικά και προοπτικές των κυριότερων ΠΟΠ και ΠΓΕ τυροκομικών προϊόντων της Ελλάδας

Γραμμάτη, Ελισάβετ (2022) Χαρακτηριστικά και προοπτικές των κυριότερων ΠΟΠ και ΠΓΕ τυροκομικών προϊόντων της Ελλάδας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG54_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

O κλάδος της τυροκομίας είναι ένας από τους κλάδους που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της οικονομικής θέσης της Ελλάδας αλλά και της εικόνας που αυτή προβάλλει στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Σε αυτό συμβάλει σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι παράγονται ποιοτικά τυροκομικά προϊόντα τα οποία είναι κατοχυρωμένα όσον αφορά το όνομα και την προέλευσή τους. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά και οι προοπτικές των κυριότερων ΠΟΠ και ΠΓΕ τυροκομικών προϊόντων της Ελλάδα και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση. Μέσα από την έρευνα που έγινε βρέθηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 23 είδη τυριών ΠΟΠ-ΠΓΕ. Από αυτά η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην φέτα η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας αγοράς αλλά και των ποσοτήτων που εξάγονται προς το εξωτερικό. Βρέθηκε ακόμη ότι ιδιαίτερη είναι η πορεία που διαγραφούν επιμέρους είδη τυριών όπως είναι το Μανούρι και η Κεφαλογραβιέρα. Σε γενικές γραμμές, μετά την φέτα, στην πρώτη θέση της κατάταξης, όσον αφορά την ζήτηση και την παραγόμενη ποσότητα,βρίσκεται η υποκατηγορία του ημίσκληρου τυριού. Κάθε ένα από τα προϊόντα που μελετήθηκαν έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά μεταξύ αυτών εντοπίζονται και κάποιες ομοιότητες οι οποίες σχετίζονται περισσότερο με τις προδιαγραφές παρασκευής.. Η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα τυριά του εξωτερικού και πληροί τις προδιαγραφές ώστε τα τυροκομικά προϊόντα που παράγονται εντός των γεωγραφικών της ορίων να αναπτυχθούν περισσότερο στο μέλλον. Οι προοπτικές των ελληνικών ΠΟΠ-ΠΓΕ τυροκομικών προϊόντων είναι μεγάλες αλλά η ανάπτυξη αυτών είναι άμεσα εξαρτώμενη από τις ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη όπως είναι οι παραγωγοί, οι εταιρείες, το κράτος και λοιποί σχετιζόμενοι φορείς.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Γιάντσης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Ελληνικά Τυροκομικά Προϊόντα, ΠΟΠ-ΠΓΕ, Ποιότητα, Χαρακτηριστικά, Προοπτικές
Subjects: Τ > Τυροκομία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 25 Jan 2023 08:22
Last Modified: 25 Jan 2023 08:22
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12077

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top