Ποιοτικά χαρακτηριστικά γενοτύπων καθιστού φασολιού σε κανονική και μειωμένη άρδευση

Αγγελάκη, Μαρία (2022) Ποιοτικά χαρακτηριστικά γενοτύπων καθιστού φασολιού σε κανονική και μειωμένη άρδευση. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG23_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (14MB)

Abstract

Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών διαφορετικών γενοτύπων κοινού φασολιού (Phaseolus vulgaris L.) αυτό καλλιεργήθηκε σε δύο διαφορετικές μεταχειρίσεις άρδευσης (κανονική και μειωμένη άρδευση) και σε κανονικές συνθήκες πυκνότητας σε ένα πείραμα πλήρως τυχαιοποιημένων ομάδων με τρεις επαναλήψεις ανά μεταχείριση άρδευσης και γενότυπο. Οι γενότυποι προήλθαν από πειραματισμό ενδοποικιλιακής επιλογής τριών αρχικών ποικιλιών (Πυργετός, Ηρώ και LingotSuisse) που έλαβε χώρα στον πειραματικό αγρό του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2020 σε συνθήκες αραιής σποράς, ενώ το πειραματικό μέρος διεξήχθη στα εργαστήρια Βοτανικής και Γεωργικής Χημείας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Δείγματα από δεκατρείς γενοτύπους συλλέχθηκαν και στην συνέχεια αποξηράθηκαν και λειοτριβήθηκαν, ώστε να ακολουθήσουν οι αναλύσεις. Προσδιορίστηκαν αρχικά το βάρος 100 σπόρων, οι διαστάσεις του σπόρου, το ποσοστό ενυδάτωσης και το ποσοστού του φλοιού του σπόρου. Έπειτα, με αναλυτικές χημικές μεθόδους και με την βοήθεια των κατάλληλων εργαστηριακών οργάνων προσδιορίστηκαν το ποσοστό υγρασίας του σπόρου, το ποσοστό της τέφρας, το ποσοστό πρωτεϊνών με την μέθοδο Kjeldahl και τα ποσοστά ινωδών ουσιών και λίπους. Η τελευταία ανάλυση αφορούσε την βραστερότητα των σπόρων φασολιού. Τα αγρονομικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά επηρεάστηκαν στατιστικώς σημαντικά από τον γενότυπο εκτός από το πάχος του σπόρου ενώ η μεταχείριση της άρδευσης επηρέασε στατιστικώς σημαντικά μόνο το μήκος και το πάχος του σπόρου με σχεδόν όλους τους γενότυπους να εμφανίζουν υψηλότερες τιμές στην μειωμένη άρδευση. Στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του σπόρου παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού ενυδάτωσης υπό συνθήκες υδατικής καταπόνησης αλλά και αύξηση του χρόνου βρασμού των φασολιών σε σύγκριση με τα δείγματα που προήλθαν από την μεταχείριση κανονικής άρδευσης σε όλους τους γενοτύπους ενώ η συγκέντρωση πρωτεϊνών επηρεάστηκε στατιστικώς σημαντικά από την μειωμένη άρδευση αλλά και τον γενότυπο.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παπαθανασίου Φωκίων
Uncontrolled Keywords: Phaseolus vulgaris, Καθιστό φασόλι, Άρδευση, Υδατική καταπόνηση, Ποιοτικά χαρακτηριστικά, Πρωτεΐνη
Subjects: Α > Άρδευση
Φ > Φυτά - Βιομηχανικά
Φ > Φασόλια
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 28 Sep 2022 07:53
Last Modified: 28 Sep 2022 07:53
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11984

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top