Ο πολιτισμός στην απομόνωση: ψηφιακά δρώμενα και διεκδικήσεις στην Ελλάδα κατά την πανδημία του 2020

Πανάρετου, Αναστασία (2022) Ο πολιτισμός στην απομόνωση: ψηφιακά δρώμενα και διεκδικήσεις στην Ελλάδα κατά την πανδημία του 2020. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC36_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Απώτερος σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των ψηφιακών δρώμενων και διεκδικήσεων των πολιτισμικών οργανισμών, κατά τη διάρκεια των επιβαλλόμενων περιορισμών εν καιρώ της πανδημίας του κορονοϊού. Πρόκειται για ένα ζήτημα που διερευνήθηκε εξειδικευμένα για την περίπτωση του μουσείου της Ακρόπολης. Στο πλαίσιο της εν λόγω διερεύνησης διεξήχθηκε πρωτογενής ποσοτική έρευνα, μέσω ερωτηματολογίου και μελέτη περίπτωσης. Το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε διαδικτυακά και απαντήθηκε από συνολικά 73 εργαζομένους του συγκεκριμένου μουσείου. Η μεθοδολογία δειγματοληψίας που ακολουθήθηκε είναι η λεγόμενη δειγματοληψία ευκολίας, σε συνδυασμό με την μεθοδολογία της χιονοστιβάδας. Στη στατιστική ανάλυση αξιοποιήθηκε αφενός η περιγραφική και αφετέρου η επαγωγική στατιστική (Anova, T-Test, Pearson Test). Τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Instagram και Facebook, μετά την έξαρση της πανδημίας, συγκριτικά με το χρονικό διάστημα πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Το YouTube και το Twitter είναι τύποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δεν χρησιμοποιούνται εντατικά από το εν λόγω μουσείο, τόσο πριν όσο και μετά την πανδημία. Οι πολυθεματικές αναρτήσεις είναι οι πλέον δημοφιλέστερες, ενώ οι σκοποί αύξησης της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πολυδιάστατοι. Αυξημένη ανταπόκριση του κοινού σημειώνεται στην περίπτωση αναρτήσεων που προάγουν τη διαδικτυακή επικοινωνία του μουσείου με το ενδιαφερόμενο κοινό, καθώς επίσης και στην περίπτωση αναρτήσεων που προάγουν τη σημασία της λειτουργία του μουσείου.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Γραμματικοπούλου Χριστίνα
Uncontrolled Keywords: Μουσείο της Ακρόπολης, Πολιτισμικοί οργανισμοί, Πανδημία, Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Ψηφιακή δράση, Μεθοδολογία έρευνας, Μελέτη περίπτωσης.
Subjects: Δ > Δημόσια υγεία
Δ > Δειγματοληψία (Στατιστική)
Ε > Ερωτηματολόγιο
Κ > Κοινωνικά δίκτυα
Μ > Μουσεία
Ψ > Ψηφιακή επικοινωνία
Π > Πολιτισμός
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 19 Oct 2022 11:27
Last Modified: 19 Oct 2022 11:27
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11970

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top