Ψηφιακές ιστορίες και εκπαίδευση. Δημιουργία ψηφιακών ιστοριών με την χρήση διανυσματικών γραφικών και κινούμενου σχεδίου: ναός του Ποσειδώνα – Σούνιο = Digital stories and education. Create educational digital stories using vector graphics and animation: temple of Poseidon at Sounion

Κουκουρούζη, Στεφανία (2022) Ψηφιακές ιστορίες και εκπαίδευση. Δημιουργία ψηφιακών ιστοριών με την χρήση διανυσματικών γραφικών και κινούμενου σχεδίου: ναός του Ποσειδώνα – Σούνιο = Digital stories and education. Create educational digital stories using vector graphics and animation: temple of Poseidon at Sounion. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC28_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Η παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζει τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, μέσω της ψηφιακής αφήγησης, με την χρήση διανυσματικών γραφικών και κινούμενου σχεδίου. Στόχος ήταν η υλοποίηση ενός οπτικοακουστικού βίντεο, εκπαιδευτικού περιεχομένου, για την κατανόηση ιστορικών γεγονότων, από όλες τις ηλικίες. Στο πρώτο κεφάλαιο, εξηγούνται έννοιες για την ψηφιακή αφήγηση, σε σύγκριση με την παραδοσιακή και το πως, ένας φυσικός τρόπος ανθρώπινης επικοινωνίας, μπορεί να συνδυαστεί με τα ψηφιακά μέσα και τις νέες τεχνολογίες. Υπάρχουν επτά στοιχεία που λαμβάνονται υπόψιν, για να θεωρηθεί μια ψηφιακή αφήγηση πετυχημένη : η οπτική γωνία, το δραματικό ερώτημα, το συναισθηματικό περιεχόμενο, η οικονομία περιεχομένου, ο ρυθμός εξέλιξης, η φωνή – αφήγηση και η μουσική επένδυση. Εξίσου σημαντικό ρόλο, παίζουν και τα στάδια δημιουργίας μιας ψηφιακής ιστορίας, της προ-παραγωγής, παραγωγής και μετά-παραγωγής του βίντεο. Η αφήγηση, βοηθάει τους ανθρώπους να αλληλοεπιδρούν και να συναναστρέφονται μεταξύ τους και να κατανοούν καλύτερα, πολύπλοκες ιδέες, έννοιες ή πληροφορίες. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αναλύεται το πως η εφαρμογή της ψηφιακής αφήγησης στην εκ-παίδευση, προωθεί την εις βάθος κατανόηση ενός θέματος, βάζοντας τον εκπαιδευόμενο στον δημιουργικό τρόπο απεικόνισης ενός θέματος, με την χρήση πολυμέσων. Ένα ακόμα σημαντικό μέσο επικοινωνίας είναι και τα πολυμέσα, τα οποία επίσης συμπεριλαμβάνονται στο δεύτερο κεφάλαιο, αναφέροντας, πως η πληροφορία μπορεί να μεταδοθεί μεμονωμένα ή μέσω πολλαπλών στοιχείων από ένα κείμενο, μία εικόνα, τον ήχο κ.α., σε συνδυασμό με την χρήση των απαιτούμενων λογισμικών προγραμμάτων που ακολουθούν στο κεφάλαιο τρία. Στο κεφάλαιο τέσσερα, αναλύονται τα στάδια παραγωγής του βίντεο, για τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, από την σύλληψη της ιδέας και την έρευνα πάνω στην ιστορία, την συγγραφή σεναρίου, μέχρι και την δημιουργία των πολυμέσων, την σύν-θεση και τέλος την διανομή του τελικού βίντεο. Συμπληρωματικά, στο κεφάλαιο πέντε, δίνεται η περιγραφή του βίντεο, περιγράφο-ντας καρέ-καρέ τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κλεφτοδήμος Αλέξανδρος
Uncontrolled Keywords: Ψηφιακή ιστορία, Πολυμέσα, Ναός Ποσειδώνα, Σούνιο.
Subjects: Ε > Εκπαίδευση
Γ > Γραφικά - Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
Κ > Κινούμενα σχέδια
Ψ > Ψηφιακό βίντεο
Π > Προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 20 Sep 2022 06:20
Last Modified: 20 Sep 2022 06:20
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11959

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top