Μελέτη αντιοξειδωτικής ικανότητας σε τσάι βιομηχανικής κάνναβης

Κουρέλη, Ελπίδα (2022) Μελέτη αντιοξειδωτικής ικανότητας σε τσάι βιομηχανικής κάνναβης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG13_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (14MB)

Abstract

Σε κάθε εποχή οι συνήθειες των ανθρώπων αλλάζουν. Την εποχή που διανύ-ουμε, η αύξηση του ενδιαφέροντος για τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και η αναζήτηση τροφών, κυρίως φυτικής προέλευσης και πλούσια σε αντιο-ξειδωτικά, είναι μεγάλη. Διάφορα προϊόντα βρώσιμα και πόσιμα αποκτούν με-γαλύτερη αξία, όπως αυτά που προέρχονται απο το φυτό της κάνναβης, το οποίο προσφέρει μία ποικιλία βοηθείας στον ανθρώπινο οργανισμό,καθώς χρησιμοποιείται τόσο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και για τη θρεπτική του αξία. Υπάρχουν διάφορα προϊόντα κάνναβης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον καθένα να το καταναλώσει μέσω του είδους που προτιμά, όπως αλεύρι, γάλα, βούτυρο, λάδι και τσάι, το οποίο επιλέξαμε να μελετήσουμε για την αντιο-ξειδωτική του ικανότητα. Στην παρούσα εργασία θα αναφερθούμε στο φυτό της κάνναβης και θα αναλύ-σουμε τη μορφολογία, τις καλλιεργητικές ανάγκες, τη χημική δομή και τα είδη του φυτού, καθώς και τη θρεπτική του αξία. Θα μελετήσουμε την αντιοξειδωτι-κή ικανότητα σε τσάι βιομηχανικής κάνναβης σε έγχυμα και αφέψημα με χρό-νους βρασμού 3 και 5 λεπτών. Επιλέξαμε τρία δείγματα με διαφορετική περιε-κτικότητα σε κανναβιδοειδή. Για το πειραματικό μέρος εφαρμόστηκε φασματο-φωτομετρική μέθοδος της διαδικασίας ABTS και DPPH απο τις οποίες η α-ντιοξειδωτική ικανότητα εμφανίζεται σε όλα τα δείγματα, με κάποιες διαφορές και κάποιες ομοιότητες, δίνοντας τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα με τη μέθοδο ABTS ώς έγχυμα σε χρόνο βρασμού 5 λεπτών.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κασαπίδου Ελένη
Uncontrolled Keywords: Βιομηχανική κάνναβη (Cannabis Sativa L.), Τσάι βιομηχανικής κάνναβης, Α-ντιοξειδωτική ικανότητα, Μέθοδος ABTS, Μέθοδος DPPH
Subjects: Τ > Τσάι - Αποξήρανση
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 16 Sep 2022 07:47
Last Modified: 16 Sep 2022 07:47
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11944

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top