Σχεδιασμός και ανάπτυξη προϊόντος: προσθετικό άκρο οικόσιτου ζώου

Παπαδόπουλος, Γεώργιος Στ. (2022) Σχεδιασμός και ανάπτυξη προϊόντος: προσθετικό άκρο οικόσιτου ζώου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
M13_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Καθημερινά, παρατηρούμε ανθρώπους οι οποίοι, είτε λόγω ατυχημάτων, είτε λόγω ανατομικών βλαβών, υφίστανται ακρωτηριασμό κάποιου μέλους τους. Το απολεσθέν μέλος αντικαθίσταται από ένα νέο-προσθετικό, σύμφωνα με τα πρότυπα του ανάλογου άκρου. Η πρόθεση αφορά το μέσο, το οποίο χρησιμοποιείται, προκειμένου να αντικατασταθεί το μέλος του σώματος που λείπει. Το προσθετικό μέλος, θα πρέπει να είναι άνετο στην εφαρμογή του, ελαφρύ, κατασκευασμένο από ανθεκτικό υλικό, ενώ παράλληλα θα παρέχει ένα ευχάριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, τα προσθετικά μέλη, μπορούν να διαμορφωθούν, να κατασκευαστούν και να εφαρμοστούν ακόμα και σε ζώα, είτε οικόσιτα είτε άγρια. Ένα σύνηθες φαινόμενο και γεγονός, αποτελούν οι τραυματισμοί σε σκύλους και γάτες, κυρίως, λόγω ατυχημάτων, περιπτώσεις, στις οποίες ο ακρωτηριασμός παρουσιάζεται ως η μοναδική λύση, ώστε να επιβιώσουν. Η εμπειρία της ιατρικής του ανθρώπου έχει μεταφερθεί και στον τομέα της κτηνιατρικής, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να κατασκευάζονται τεχνητά μέλη και αναπηρικά αμαξίδια για σκύλους και γάτες, τα οποία χαρίζουν ποιότητα ζωής και ευεξία. Στο εγχείρημα αυτό, συμβάλλει η τρισδιάστατη εκτύπωση και τα λογισμικά μοντελοποίησης, τα οποία βοηθούν τους μηχανικούς σε συνεργασία με τους ειδικούς υγείας των ζώων, να αναπτύξουν προσαρμόσιμα προσθετικά μέλη για κατοικίδια ζώα με ελλιπή άκρα. Η δημιουργία τεχνητών μελών για οικόσιτα ζώα στην χώρα μας, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, λόγω του υψηλού κόστους της τεχνολογίας και των απαραίτητων υλικών, ωστόσο, παρατηρείται συστηματική προσπάθεια από κτηνιάτρους και ερασιτέχνες, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες, ούτως ώστε να διευκολύνουν την ζωή των ζώων. Ο σχεδιασμός και η δημιουργία του μέλους, απαιτεί γνώσεις του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος των ζώων αλλά και συστηματική μελέτη της εκάστοτε περίπτωσης του ζώου που χρήζει πρόθεσης. Η αντοχή του υλικού που χρησιμοποιείται, η αλληλεπίδραση του σώματος του ζώου με το υπόλοιπο άκρο και η ορθή κατανομή των μηχανικών καταπονήσεων σε όλο το προσθετικό και το υπόλοιπο άκρο, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες δημιουργίας ενός άκρου. Παρακάτω, προτείνεται μία και εύκολα προσαρμόσιμη κατασκευή, η οποία θα παρέχει άμεση αποκατάσταση και λειτουργικότητα, ενώ παράλληλα θα είναι καλαίσθητη, σύμφωνα με τα πρότυπα ενός υγιούς ανατομικά άκρου του ζώου.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσουκνίδας Αθανάσιος, Κεχαγιά Δανάη
Uncontrolled Keywords: Ακρωτηριασμός, Προσθετικό μέλος, Τρισδιάστατη εκτύπωση
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών & Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ (Κοζάνη) > Κατεύθυνση Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 15 Sep 2022 10:01
Last Modified: 15 Sep 2022 10:01
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11937

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top