Το τσάι του βουνού στο νομό Κοζάνης τρόπος καλλιέργειας και βιολογικές ιδιότητες

Βασβατέκης, Δημήτριος (2022) Το τσάι του βουνού στο νομό Κοζάνης τρόπος καλλιέργειας και βιολογικές ιδιότητες. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG2_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Στη χώρα μας , λόγω των ευνοϊκών εδαφοκλιματικών συνθηκών, έχουμε μία από τις πλουσιότερες χλωρίδες του κόσμου, κυρίως σε ότι αφορά τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά πολλά από τα οποία τυχαίνει να είναι συγχρόνως και μελισσοτροφικά. Οι ιδιότητες τους έχουν αναγνωρισθεί από τους επιστήμονες και το λαό, γι αυτό σε πολλές χώρες μερικά από αυτά αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Στην χώρα μας, ο γεωργικός κλάδος δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί αν και έγιναν πολλές προσπάθειες από το Υπουργείο Γεωργίας και από ιδιώτες. Έτσι σήμερα η Ελλάδα, ενώ θα έπρεπε να είναι το επίκεντρο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, βρίσκεται σχεδόν στα μέσα της προσπάθειας αυτής. Για να αναπτυχθεί η καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και να προστατευθεί η χλωρίδα τους πρέπει αυτοί που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με αυτά να μπορούν να τα γνωρίζουν και να ξέρουν αρκετά για την καλλιέργεια τους. Στην εργασία αυτή φαίνεται η ολοκληρωμένη περιγραφή του τσαγιού του βουνού (Sideritis sp). Για το φυτό παρατίθεται η οικονομική του σημασία καθώς οι κύριες και δευτερεύουσες χρήσεις. Περιγράφονται τα βοτανικά χαρακτηριστικά του φυτού και οι παράγοντες που το επηρεάζουν. Οι οικολογικές απαιτήσεις, σε σχέση με τους εδαφοκλιματικούς παράγοντες συζητούνται, και έχει διαπιστωθεί η καταλληλότητα της καλλιέργειας του στη χώρα μας. Μέχρι τώρα καλλιέργεια ειδών του φυτού, γίνεται μόνο στην Ελλάδα. Έχουν συμπεριληφθεί πληροφορίες για το ιστορικό περιεχόμενο, τον πολλαπλασιασμό, την άνθηση, τη συλλογή, τις ιδιότητες του φυτού και άλλα. Σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι να αποτελέσει ένα βοήθημα για όλους εκείνους, οι οποίοι ασχολούνται με τα αρωματικά φυτά, γεωπόνους, τεχνολόγους γεωπόνους, αγρότες και όλους όσους έχουν σκοπό να ασχοληθούν με τη γεωργία, ώστε το τσάι του βουνού να γίνει περισσότερο εμπορεύσιμο και ανταγωνίσιμο με τα άλλα αρωματικά φυτά.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Καραγιάννης Ευάγγελος
Uncontrolled Keywords: Τσάι βουνού, Σιδερίτης, Καλλιέργεια, Ωφέλεια
Subjects: Τ > Τσάι - Αποξήρανση
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 07 Sep 2022 08:59
Last Modified: 07 Sep 2022 08:59
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11888

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top