Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προστασία προσωπικών δεδομένων: το σκάνδαλο Cambridge Analytica, η περίπτωση της Netvizz, και τρέχουσες δυνατότητες εξόρυξης δεδομένων από το Facebook = Social Media and Personal Data Protection: Cambridge Analytica scandal, Netvizz case study, and current data extraction possibilities from Facebook

Ακράτος, Ευάγγελος and Μακρίδης, Αλέξανδρος and Δεληγιάννης, Ιωάννης (2022) Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προστασία προσωπικών δεδομένων: το σκάνδαλο Cambridge Analytica, η περίπτωση της Netvizz, και τρέχουσες δυνατότητες εξόρυξης δεδομένων από το Facebook = Social Media and Personal Data Protection: Cambridge Analytica scandal, Netvizz case study, and current data extraction possibilities from Facebook. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC4_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Σε αυτή την εργασία θα ξεκινήσουμε με την ιστορική αναδρομή των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης καθώς και την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι μια μορφή νέας τεχνολογίας που έχουν ως στόχο να «ενώσουν» τους χρήστες του διαδικτύου. Με την πάροδο του χρόνου εμφανίστηκαν διάφορα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) όπως το Facebook , Twitter, LinkedIn, Instagram, YouTube, κλπ. Αυτά είχαν ως στόχο να κάνουν τους χρήστες του διαδικτύου να επικοινωνούν μεταξύ τους. Όμως πως καλύπτονται νομικά όλοι αυτοί; Σύμφωνα με κάποιους νόμους οι χρήστες του διαδικτύου καλύπτονται νομικά γιατί το διαδίκτυο είναι και αυτό μια μορφή κοινωνίας όπου κάποιος χρειάζεται να προστατεύσει την ταυτότητα του. Φτάνοντας αισίως το έτος 2016 ξεσπά και το πρώτο τρανταχτό σκάνδαλο όπου χιλιάδες λογαριασμοί στο Facebook έχουν δώσει τα δεδομένα τους σε τρίτους χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν. Αυτό με την σειρά του επηρέασε την ψυχολογία πολλών χρηστών καθιστώντας τα ΜΚΔ από μια μορφή επικοινωνίας και ψυχαγωγίας σε κάτι τελείως διαφορετικό. Επιπλέον θα μάθουμε καλύτερα την ψυχολογία των χρηστών καθώς επίσης και τα συναισθήματα που επηρεάζουν τους χρήστες του διαδικτύου αλλά και τους τρόπους που οι χρήστες μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά συναισθήματα που τους καταβάλλουν. Επίσης θα δούμε αναλυτικότερα τους κινδύνους τα μέτρα προστασίας αλλά και την ασφάλεια που έχουν οι χρήστες των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κλείνοντας με την εργασία έχουμε την έρευνα, που διήρκησε ένα μήνα και είχε ως στόχο να μας ενημερώσει σχετικά με το εργαλείο συλλογής δεδομένων Netvizz αλλά και το πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αλλά και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά εργαλεία συλλογής δεδομένων.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Λάππας Γεώργιος
Uncontrolled Keywords: Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Προστασία προσωπικών δεδομένων, Netvizz, Cambridge Analytica.
Subjects: Α > Ασφάλεια διαδικτύου
Δ > Διαδίκτυο (Internet)
Κ > Κοινωνικά δίκτυα
Π > Προστασία δεδομένων - Δίκαιο και νομοθεσία
Π > Προσωπικά δεδομένα
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 07 Sep 2022 10:06
Last Modified: 07 Sep 2022 10:06
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11874

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top