Ο τουριστικός τομέας την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα και η εξέλιξη του με την πάροδο των χρόνων

Δαλέντζας, Μανώλης and Τζωρτζινάκης, Μιχάλης (2021) Ο τουριστικός τομέας την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα και η εξέλιξη του με την πάροδο των χρόνων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX78_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Σε αυτή την εργασία αναπτύσσονται θέματα του τουριστικού τομέα ο οποίος έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει όσο κανένας άλλος στο σχηματισμό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στις περισσότερες χώρες της υφηλίου. Τόσο από πλευράς δημιουργίας εισοδήματος, όσο και από της πλευράς αύξησης της απασχόλησης και των επενδύσεων, ο τομέας των ταξιδιών έρχεται πρώτος, και με διαφορά, μεταξύ όλων των υπολοίπων τομέων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη χώρα μας, που δε διακρίνεται για την ανταγωνιστικότητά της σε άλλους τομείς. Η εκδήλωση και η κλιμάκωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είχε σημαντικότατες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σε πολλά κράτη της Ευρώπης πριν το 2008, έδωσαν τη θέση τους σε εκτεταμένη ύφεση, αύξηση της ανεργίας, μείωση της παραγωγής, υποβάθμιση του μέσου επιπέδου διαβίωσης. Από την κατάσταση αυτή, ο παγκόσμιος τουρισμός αν και με κάποια καθυστέρηση, δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ο διεθνής τουρισμός άρχισε να μειώνεται στο τέλος του 2008 και έγινε έτσι ένας από τους τελευταίους τομείς που δέχθηκαν τις επιδράσεις της παγκόσμιας ύφεσης. Η τάση αυτή αποτυπώθηκε στις κατεξοχήν τουριστικές περιφέρειες τόσο της χώρας όσο και των υπολοίπων χωρών, με μείωση των τουριστικών αφίξεων και διανυκτερεύσεων, αλλά και μείωση των χρημάτων που καταναλώνοντας στις τουριστικές περιοχές από του επισκέπτες τους. Διαφαίνεται όμως ότι η επίδραση της κρίσης στην τουριστική βιομηχανία δεν ήταν η ίδια, ή δεν ήταν σε ίδιο βαθμό και ένταση για όλες τις περιοχές.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Καταταχιά Ανδρονίκη
Uncontrolled Keywords: Τουριστικός τομέας, Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, Παγκόσμια ύφεση, Τουριστική Βιομηχανία
Subjects: Ο > Οικονομική κρίση
Τ > Τουρισμός - Ελλάδα
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 21 Jun 2022 05:35
Last Modified: 21 Jun 2022 05:35
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11719

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top