Μελέτη και ανάπτυξη αλγορίθμων εξόρυξης - ανάλυσης κειμένου

Μακρίδης, Ευάγγελος (2021) Μελέτη και ανάπτυξη αλγορίθμων εξόρυξης - ανάλυσης κειμένου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
ΕΙ21_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (751kB)

Abstract

Το διαδίκτυο έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως ένας εξαιρετικός τρόπος αναζήτησης πληροφορίας και γνώσης. Στο διαδίκτυο υπάρχει μεγάλο πλήθος από έγγραφα και κείμενα, των οποίων ο αριθμός τους αυξάνεται ραγδαία. Στον τομέα πληροφόρησης είναι σημαντικό να ανακτώνται χρήσιμες πληροφορίες. Παρόλα αυτά, παρουσιάζεται επίσης μεγάλη αύξηση μη χρήσιμης πληροφορίας που διακινείται μέσω του διαδικτύου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιτακτική ανάγκη εύρεση και χρήσης αποδοτικών τεχνικών εξόρυξης γνώσης από μεγάλο πλήθος εγγράφων και δεδομένων. Η εξόρυξης γνώσης περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό από μεθόδους και τεχνικές για την εξόρυξη χρήσιμης πληροφορίας όπως για παράδειγμα οι λέξεις κλειδιά (keyword extraction). Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την αυτοματοποιημένη εύρεση λέξεων κλειδιών από μεγάλο πλήθος εγγράφων. Παρουσιάζονται θέματα εξόρυξης δεδομένων, εξόρυξη κειμένου και ανάλυση και υλοποίηση αλγορίθμων εξόρυξης κειμένου. Επίσης, παρουσιάζουμε την υλοποίηση που πραγματοποιήθηκε σε γλώσσα προγραμματισμού Java για δύο αλγόριθμους εξόρυξης κειμένου, των RAKE και TF-IDF. Επιπρόσθετα, παρουσιάζουμε την εφαρμογή ιστού που αναπτύχθηκε προκειμένου ο χρήστης να έχει ένα φιλικό περιβάλλον για την χρήση αυτών των αλγορίθμων RAKE και TF-IDF.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Δημόκας Νικόλαος
Uncontrolled Keywords: Εξόρυξη κειμένου, Εξόρυξη δεδομένων, Ανάκτηση πληροφορίας, Εύρεση λέξεων κλειδιών, Αλγόριθμοι RAKE, Αλγόριθμοι TF-IDF.
Subjects: Α > Αλγόριθμοι
D > Data mining
Δ > Διαδίκτυο (Internet)
Ε > Εξόρυξη δεδομένων
Γ > Γλώσσες προγραμματισμού (Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές)
Π > Προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών
Π > Πληροφορική - Μαθηματικά
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 27 Jan 2022 07:19
Last Modified: 27 Jan 2022 07:19
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11508

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top