Εξαγωγές και συγχωνεύσεις βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Δημητριάδου, Ειρήνη and Χαλκίδου, Γεωργία (2020) Εξαγωγές και συγχωνεύσεις βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX66_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (633kB)

Abstract

Η Λογιστική επιστήμη είναι ο κλάδος εκείνος που είναι επιφορτισμένος με τον προσδιορισμό και την συστηματική και μεθοδική καταγραφή οποιασδήποτε οικονομικής πράξης που θα μπορούσε να συνδράμει στην ενημέρωση και τον μελλοντικό έλεγχο των ενδιαφερομένων. Το γεγονός αυτό την ανάγει σε ζωτικής σημασίας κλάδο της οικονομικής επιστήμης. Στην σύγχρονη εποχή η διεθνοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα του εμπορίου έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις αποτελεί και η ομογενοποιήση των λογιστικών καταστάσεων σε διεθνές επίπεδο, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Η παγκόσμια κρίση πριν από μία δεκαετία και η ρευστότητα της οικονομία έχουν επιφέρει μεγάλη αβεβαιότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους επενδυτές. Το στοιχείο αυτό καθιστά αναγκαία την εφαρμογή ομοιόμορφων λογιστικών προτύπων. Το θέμα των εξαγωγών αλλά και των συγχωνεύσεων των αποτελούν σημαντικά θέματα για τις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια ειδικά σε ένα τέτοιο ρευστό περιβάλλον, έντονης οικονομικής ύφεσης και αστάθειας. Οι εθνικές νομοθεσίες και τα εθνικά λογιστικά πρότυπα (ΕΛΠ), χαρακτηρίζονται και ενδεχομένως να είναι, ξεπερασμένα και ελλειμματικά ως προς την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών πληροφόρησης των ενδιαφερομένων μερών. Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ήρθαν να καλύψουν την ανάγκη αυτή. Η ευρεία αποδοχή των ΔΛΠ και η καθιέρωση τους στις λογιστικές απεικονίσεις εξασφαλίζει την πολυπόθητη διαφάνεια που επιζητούν οι αγορές από τις λογιστικές καταστάσεις, την ομοιομορφία αλλά και την εγκυρότητα. Επομένως, η ύπαρξη ενιαίων λογιστικών προτύπων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο είναι αναγκαία για την αποφυγή ασυνεπειών, αντιφάσεων και αντιθέσεων. Στην παρούσα εργασία θα αναλυθούν τα ΔΛΠ-ΔΠΧΑ όσον αφορά τις εξαγωγές και τις συγχωνεύσεις.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Σαριαννίδης Νικόλαος
Uncontrolled Keywords: Εξαγωγές, Επιχειρηματικές συγχωνεύσεις, Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (Δ.Λ.Π.), Εξαγορές, Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.)
Subjects: Δ > Διεθνή λογιστικά πρότυπα
Ε > Εξαγορές
Λ > Λογιστική επιχειρήσεων
Σ > Συγχωνεύσεις
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 05 Oct 2021 08:06
Last Modified: 05 Oct 2021 08:06
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11359

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top