Δημιουργία αισθήματος οικολογικής συνείδησης με την χρήση κοινωνικών δικτύων: μια μελέτη περίπτωσης στην πλατφόρμα του Facebook

Καρτελιά, Μαρία (2021) Δημιουργία αισθήματος οικολογικής συνείδησης με την χρήση κοινωνικών δικτύων: μια μελέτη περίπτωσης στην πλατφόρμα του Facebook. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC18_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) έχουν κερδίσει μεγάλο έδαφος σε ποίκιλες δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής και από πολλούς ερευνητές έχουν θεωρηθεί ως απαραίτητα για την λειτουργία του σύγχρονου πολιτισμού μας. Είναι κοινώς γνωστό ότι τα ΜΚΔ μπορούν να υποστηρίξουν τόσο την ενημέρωση και την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών/-στριων, μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων καναλιών επικοινωνίας σε συγκεκριμένο (ψηφιακό) χώρο και χρόνο για την παρουσία των εμπλεκόμενων χρηστών (π.χ.βιντεοκλήσεις), όσο και ασύγχρονων (π.χ. ηλεκτρονικές ομάδες συζητήσεων). Επομένως, τα ΜΚΔ μπορούν να απλουστεύσουν και βελτιστοποιούν την ταχύτητα και το εύρος της διάδοσης των πληροφοριών των κατανεμημένων χρηστών. Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει την δυνατότητα των ΜΚΔ να δημιουργήσουν ένα αίσθημα οικολογικής συνείδησης στους χρήστες τους. Για αυτό το λόγο έγινε μια έρευνα μέσω ενός πλήρους ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου που αφορά χρήστες του Facebook ,όπου μελετήθηκαν οι στάσεις των ατόμων αυτών για το ενδιαφέρον τους προς την οικολογία. Ένα πλήθος 20 (n=20) Ελλήνων χρηστών του Facebook συμμετείχαν στην συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, εκ των οποίων οι 11 ήταν γυναίκες και οι 9 άνδρες. Το ερωτηματολόγιο στάλθηκε ηλεκτρονικά σε ομάδες – μέλη του Facebook που είχαν να κάνουν καθαρά και μόνο με οικολογικά θέματα και ανάπτυξη δράσεων στην ελληνική επικράτεια. Η δημιουργία του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου έγινε μέσω του Google forms και το Facebook ήταν ο χώρος διαμοίρασής του στους Έλληνες χρήστες. Τέλος, τα αποτελέσματα σχετικά με την χρήση του Facebook και κατά πόσο επηρεάζει την οικολογική συνείδηση των χρηστών είναι άκρως θετικά. Η πλειονότητα των ατόμων που συμμετείχαν και ήταν Έλληνες χρήστες φάνηκε ότι ήταν σε υψηλό βαθμό περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι. Ωστόσο, από τα ευρήματα φάνηκε ότι οι ίδιοι χρήστες/-τριες είχαν μέτρια περιβαλλοντική δράση. Το κοινό σε τεράστιο ποσοστό ενημερώνεται για οικολογικά ζητήματα μέσω του Facebook, καθώς βοηθάνε πολύ οι αναρτήσεις φωτογραφιών και βίντεο και των πολλών σχολίων φυσικά με οικολογικό χαρακτήρα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Πέλλας Νικόλαος
Uncontrolled Keywords: Οικολογική συνείδηση, Μελέτη περίπτωσης, Facebook, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Social media.
Subjects: Δ > Διαδίκτυο (Internet)
Κ > Κοινωνικά δίκτυα
Ο > Οικολογία
Π > Περιβάλλον - Προστασία
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 27 Sep 2021 06:50
Last Modified: 27 Sep 2021 06:50
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11305

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top