Γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα: η αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων στην διαγενεακή επικοινωνία και ενεργό γήρανση μέσω προγραμμάτων διά βίου μάθησης ατόμων της τρίτης ηλικίας

Τάση, Αγγελική (2021) Γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα: η αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων στην διαγενεακή επικοινωνία και ενεργό γήρανση μέσω προγραμμάτων διά βίου μάθησης ατόμων της τρίτης ηλικίας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC35_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Η ευρεία αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και των κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση, έχει δώσει ποικίλες δυνατότητες για την ανάλυση του μαθησιακού υλικού και την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών, ειδικά σε άτομα τρίτης ηλικίας. Υπάρχει μάλιστα ένα έντονο ενδιαφέρον που καταδεικνύεται από την αξιοποίηση τους μέσα από ένα πλήθος ερευνών ιδίως για την καλλιέργεια δεξιοτήτων «ψηφιακού εγγραμματισμού». Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η περιγραφή των αποτελεσμάτων προηγούμενων ερευνών σχετικά με τα οφέλη, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα με βάση μια σύγχρονη επισκόπηση του πεδίου έρευνας από την ανάλυση μελετών που εξετάστηκαν, όπως επίσης την ανάλυση του ψηφιακού χάσματος, την συμβολή των ψηφιακών πλατφόρμων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και την ανάδειξη των δυνατοτήτων των κοινωνικών μέσων ως άτυπων πλατφόρμων εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά στους παράγοντες του ψηφιακού χάσματος και πως μέσα από την χρήση των κοινωνικών δικτύων και ΤΠΕ υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης ή και ανάπτυξης δεξιοτήτων «ψηφιακού εγγραματισμού». Η εργασία ξεκινά με την διατύπωση εννοιολογικών προσδιορισμών για την μάθηση στην τρίτη ηλικία, και τον ψηφιακό εγγραμματισμό. Έπειτα, γίνεται αναφορά μέσω βιβλιογραφικής επισκόπησης του θεωρητικού υπόβαθρου αναφορικά για το ψηφιακό χάσμα και την δια βίου μάθηση, για τα Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOCs) και για την εξέλιξη του παγκόσμιου ιστού (Web). Ολοκληρώνοντας, γίνεται ανάλυση ερευνών για τα ερευνητικά ερωτήματα και την ορθή απάντηση τους. Η συμβολή της παρούσας πτυχιακής έγκειται στην ανάδειξη της επίδρασης των κοινωνικών δικτύων και των ΤΠΕ για εκπαιδευτικούς σκοπούς από άτομα τρίτης ηλικίας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων «ψηφιακού εγγραματισμού» με βάση την ταχεία βιβλιογραφική επισκόπηση του πεδίου έρευνας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Πέλλας Νικόλαος
Uncontrolled Keywords: Ψηφιακό χάσμα, ΤΠΕ, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, Κοινωνικά δίκτυα, Ψηφιακή ανισότητα, Εκπαίδευση για τα άτομα τρίτης ηλικίας, Άτυπες μορφές εκπαίδευσης, Διά βίου μάθηση.
Subjects: Ε > Εκπαίδευση ενηλίκων
Ε > Εκπαίδευση εξ΄ αποστάσεως
Κ > Κοινωνικά δίκτυα
Π > Πληροφοριακή τεχνολογία
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 24 Sep 2021 08:16
Last Modified: 24 Sep 2021 08:20
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11299

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top