Διαρθρωτικά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στην άσκηση της εξαγωγικής δραστηριότητας τους σε διεθνές επίπεδο. Case Study: «Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου» (ΕΒΓΑ Α.Ε.)

Τζούδα, Αγγελική (2004) Διαρθρωτικά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στην άσκηση της εξαγωγικής δραστηριότητας τους σε διεθνές επίπεδο. Case Study: «Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου» (ΕΒΓΑ Α.Ε.). BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
IT9_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (670kB)

Abstract

Στο πρώτο κεφάλαιο αυτής της έρευνας παρουσιάζεται η ένταση των ελληνικών εξαγωγών, καθώς και η σύνθεσή τους. Παρατηρείται, ότι οι εξαγωγές της χώρας μας απαγκιστρώνονται από τους παραδοσιακούς κλάδους και η προώθηση τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Τα τελευταία 2 έτη το ισχυρό ευρώ έναντι του δολαρίου, έχει συντελέσει στην πτώση των εξαγωγών όχι μόνο της ελληνικής επικράτειας, αλλά και των λοιπών κρατών–μελών της Ε.Ε. Η χώρα μας είναι θεμιτό να στηρίξει την οικονομία της και κυρίως να αυξήσει το εθνικό της εισόδημα. Η αύξηση του εθνικού εισοδήματος δύναται να επιτευχθεί με οικονομικές ενισχύσεις από την Ε.Ε.(πακέτα), με δανεισμό, με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κυρίως με τις εξαγωγές. Επομένως, αποτελεί ζωτική ανάγκη η ενίσχυση των Ελλήνων εξαγωγέων που θα επιτρέψει την ορθή έκβαση του ελληνικού εμπορίου και περαιτέρω την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Ο κύριος άξονας της παρούσης έρευνας εντοπίζεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς σήμερα, τα οποία αναλύονται στο δεύτερο κεφάλαιο. Αυτά εντοπίζονται κυρίως στην έλλειψη ταυτότητας και μείγματος μάρκετινγκ των ελληνικών προϊόντων, στις χρονοβόρες τελωνειακές διαδικασίες, στην απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας κ.α. Για την στήριξη των Ελλήνων εξαγωγέων και την βελτίωση των συνθηκών εξαγωγής των προϊόντων τους δραστηριοποιούνται ποικίλοι οργανισμοί όπως ο Ο.Π.Ε. και ο Σ.Ε.Β.Ε., καθώς και κρατικοί φορείς που με σχετικά διατάγματα και διευκολύνσεις επιδιώκουν την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών και την κρατική ευημερία και ανάπτυξη. Ο τομέας της οικονομίας μας που έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική δυσπραγία είναι ο δευτερογενής τομέας και συγκεκριμένα ο κλάδος των τροφίμων. Θεωρήθηκε σκόπιμο να παρουσιαστεί στο τρίτο κεφάλαιο εν συντομία ο κλάδος του παγωτού, καθ’ ότι η εποχικότητά του τον καθιστά ευάλωτο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον κλάδο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου καταβάλλουν αξιόλογες προσπάθειες να αντεπεξέλθουν στις έντονες συνθήκες ανταγωνισμού και να διατηρήσουν ένα ικανοποιητικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά. Σημαντική, επίσης είναι και η δραστηριοποίηση κάποιων από αυτών στη διεθνή αγορά με επιτυχή τις περισσότερες φορές αποτελέσματα. Παράδειγμα επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον τομέα είναι η ΕΒΓΑ Α.Ε. της οποίας η εμπορική δραστηριότητα βασίζεται κυρίως στην παραγωγή και διακίνηση παγωτού, ενώ δεν είναι μικρότερης σημασίας και η ασχολία της με άλλα προϊόντα όπως αρτοπαρασκευάσματα, χυμοί κ.α. Η εταιρεία παρουσιάζει σημαντικά οικονομικά μεγέθη και αξιόλογη δράση στην αγορά του εξωτερικού.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Πουλιόπουλος Λεωνίδας
Uncontrolled Keywords: ΕΒΓΑ Α.Β.Ε.Ε., Κλάδος παγωτού, Ελλάδα.
Subjects: Α > Αλευροβιομηχανία
Δ > Διεθνές εμπόριο
Ε > Εξαγωγικές επιχειρήσεις - Ελλάδα
Ε > Εξαγωγές - Ελλάδα
Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Divisions: Πρώην Αυτόνομα Τμήματα > Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 16 Sep 2021 11:22
Last Modified: 16 Sep 2021 11:22
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11262

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top