Η πορεία των μετοχών και ο συνδυασμός κίνδυνου και απόδοσης αυτών: εμπειρική διερεύνηση των τεσσάρων (4) συστημικών τραπεζών της Ελλάδος (2002 – 2019)

Μούχας, Κλεμεντίν (2020) Η πορεία των μετοχών και ο συνδυασμός κίνδυνου και απόδοσης αυτών: εμπειρική διερεύνηση των τεσσάρων (4) συστημικών τραπεζών της Ελλάδος (2002 – 2019). BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX42_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Η συγκεκριμένη εργασία πραγματεύεται την αγορά χρήματος και κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, παρουσιάζει στοιχεία από την αγορά χρήματος και συγκεκριμένα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος με περισσότερη έμφαση στον συνδυασμό απόδοσης και κινδύνου. Επίσης, αναλύονται οι τιμές των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ). Συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια γενική αναφορά στο χρηματιστήριο της Ελλάδος και η ιστορική του αναδρομή, έπειτα μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις τέσσερις Ελληνικές συστημικές τράπεζες, αργότερα αναφορά στην θεωρία που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων και τέλος στην εμπειρική διερεύνηση με την χρήση του Excel για τους υπολογισμούς. Οι τράπεζες για τις οποίες γίνεται λόγος είναι οι εξής: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ ΚΑΙ EFG EUROBANK ERGASIAS. Το εμπειρικό κομμάτι πραγματεύεται κυρίως την εκτίμηση του υποδείγματος αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων (CAPM) για τις 4 προαναφερθείσες συστημικές τράπεζες. Παρατηρήθηκε ότι όλες οι τράπεζες πλην EUROBANK παρουσιάζουν μεγάλη μεταβλητότητα στην τιμή του συντελεστή βήτα. Συγκεκριμένα, η τιμή της τράπεζας EUROBANK χαρακτηρίζεται αμυντική καθόλα την διάρκεια της έρευνας. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις υπόλοιπες τράπεζες καθώς οι μετοχές παρουσιάζονται επιθετικές.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κυριαζόπουλος Γεώργιος
Uncontrolled Keywords: Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (ΕΤΕ), ALPHA BANK, EUROBANK, Υπόδειγμα Αποτίμησης Περιουσιακών Στοιχείων (Capital Asset Pricing Model - CAPM), Κίνδυνος και απόδοση μετοχών, Συντελεστής Βήτα, Αγορά Κεφαλαίου, Συντελεστής προσδιορισμού, Τιμές κλεισίματος
Subjects: Ε > Ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Μ > Μετοχές
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 09 Sep 2021 10:03
Last Modified: 09 Sep 2021 10:03
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11248

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top