Μελέτη της σύστασης δειγμάτων μελιού ως προς την παρουσία φαινολικών συστατικών

Σταμάτη, Παρασκευή (2021) Μελέτη της σύστασης δειγμάτων μελιού ως προς την παρουσία φαινολικών συστατικών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG42_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (7MB)

Abstract

Το μέλι προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνό υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους. Περιέχει φυσικά σάκχαρα σε ποσοστό 75-85% (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη).Τα φαινολικά συστατικά είναι μία από τις σημαντικότερες ομάδες ενώσεων οι οποίες έχουν αναγνωριστεί ως δείκτες της βοτανικής προέλευσης αμιγών κατηγοριών μελιού. Οι πιο μεγάλες υποομάδες των πολυφαινολών, τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα έχει αναφερθεί ότι παρουσιάζουν αντικαρκινογόνο, αντιφλεγμονώδη, αντιαθηρογενετική, αντιθρομβωτική, ανοσοποιητική δράση, αντιβακτηριακές, και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς και αναλγητική δράση. Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του τμήματος Τεχνολογίας-Γεωπονίας στην Φλώρινα, το οποίο παρείχε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η έρευνα. Αρχικά προσδιορίσθηκαν χρωματομετρικά τα ολικά φαινολικά συστατικά του μελιού με την μέθοδο Folin-Ciocalteu. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκτίμηση της αντιοξειδωτικής δράσης με τρεις διαφορετικές μεθόδους, τη μέθοδο με τη σταθερή ελεύθερη ρίζα διφαινυλό πικρυλυδραζύλιο (DPPH•), τη μέθοδο 2,2΄- αζινοδι-(3-αιθυλβενζοδιαζολινο-6-σουλφονικό οξέος) (ABTS) και τη μέθοδο της ικανότητας αναγωγής ιόντων σιδήρου Fe+3(Ferric Ion Reducing Power Assay –FRAP)

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κασαπίδου Ελένη
Uncontrolled Keywords: Μέλι, Φαινολικά συστατικά, φλαβονοειδή, Φαινολικά οξέα, Μέθοδος Folin-Ciocalteu, ABTS, FRAP, DPPH
Subjects: Μ > Μελισσοκομία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 09 Sep 2021 09:37
Last Modified: 09 Sep 2021 09:37
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11246

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top