Η συμβολή του ανθρώπινου κεφαλαίου στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας

Τσιώρας, Ιωάννης (2020) Η συμβολή του ανθρώπινου κεφαλαίου στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX30_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας, είναι να αναδείξει την Συμβολή του Ανθρώπινου Κεφαλαίου στην Οικονομική Ανάπτυξη μιας Χώρας. Αντλήθηκαν πληροφορίες από διάφορες πήγες, βιβλία, άρθρα και μελέτες. Πληροφορίες που θεωρούνται απαραίτητες να ενταχθούν για να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η παρούσα πτυχιακή εργασία απαρτίζεται από πέντε κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφεται η βασική θεωρία του ανθρώπινου κεφαλαίου και η οικονομική ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στα γενικά στοιχεία της θεωρίας του ανθρώπινου κεφαλαίου, στις εναλλακτικές σχετικά με το ανθρώπινο κεφάλαιο, στις πηγές διαφορών ανθρώπινου κεφαλαίου, στην οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική μεγέθυνση, στους δείκτες ανάπτυξής, στα στάδια της οικονομικής ανάπτυξης, στα εμπόδια και τους παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης. Εν συνεχεία, στο δεύτερο κεφάλαιο πραγματοποιείται η βιβλιογραφική ανασκόπηση. Τονίζεται, πως έχει μελετηθεί η συμβολή της εκπαίδευσης στην οικονομική ανάπτυξη τόσο σε μικροοικονομικό όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο. Οι περισσότερες μελέτες διαπίστωσαν ότι η εκπαίδευση έχει θετική στατιστικά σημαντική επίδραση στην οικονομική μεγέθυνση. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην εκπαίδευση και την οικονομία. Έπειτα, στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται το εκπαιδευτικό σύστημα της Πορτογαλίας. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο πραγματοποιήθηκε εμπειρική μελέτη μεταξύ ανθρώπινου κεφαλαίου και εκπαίδευσης για την Πορτογαλία με μεταβλητές τις Συνολικές Εγγραφές (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια) Εκπαίδευσης, τις Συνολικές Κρατικές Δαπάνες για Την Εκπαίδευση (% Του ΑΕΠ) και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ).

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Δριτσάκη Χάϊδω
Uncontrolled Keywords: Εκπαίδευση και οικονομική ανάπτυξη, Εκπαίδευση και ανθρώπινο κεφάλαιο (Πορτογαλία), Κρατικές δαπάνες, ΑΕΠ
Subjects: Ε > Εκπαίδευση
Ο > Οικονομική ανάπτυξη
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 06 Sep 2021 11:03
Last Modified: 06 Sep 2021 11:03
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11227

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top