Η σχέση μεταξύ ανάπτυξης και φορολογίας στην Ελλάδα: η περιπτωσιολογική μελέτη των Νομικών Προσώπων

Σεληνιωτάκης, Χαρίδημος (2020) Η σχέση μεταξύ ανάπτυξης και φορολογίας στην Ελλάδα: η περιπτωσιολογική μελέτη των Νομικών Προσώπων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX24_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει την οικονομική ανάπτυξη και την σχέση της με την φορολογική πολιτική του κράτους και ειδικότερα των Νομικών Προσώπων. Η πτυχιακή εργασία είναι χωρισμένη σε έξι κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο μελετάται ο όρος της «ανάπτυξης» η οποία αποτελεί μία πολυπαραγοντική έννοια καθώς και ορισμένοι δείκτες μέτρησης της οικονομικής ανάπτυξης-οικονομίας που σχετίζονται με το θέμα, οι οποίοι μας βοηθούν στην ποσοτικοποίηση της οικονομικής ανάπτυξης και μας δίνουν μια συντομογραφική εικόνα της οικονομίας. Εν συνεχεία, στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζουμε τη Φορολογική Πολιτική και τις αρχές της καθώς και τη σχέση φορολόγησης και οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης, αναφέρονται μελέτες για το πώς η φορολογία επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται οι αναβαλλόμενοι φόροι σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα στην περίπτωση μεταβολής των φορολογικών συντελεστών. Αναλύεται ο λογιστικός χειρισμός και παρουσιάζεται η επίδραση στις Οικονομικές Καταστάσεις μιας επανεκτίμησης (Revaluation Effect) των κονδυλίων των αναβαλλόμενων φόρων σε περίπτωση μεταβολής των φορολογικών συντελεστών σύμφωνα με το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο (IAS 12) «Income Tax», στο οποίο βασίζεται και η σχετική διάταξη των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα σε επιχειρήσεις και τράπεζες, συγκεκριμένα αναφέρονται μελέτες εφαρμογής των Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα στις επιχειρήσεις και στις τράπεζες. Ένα άλλο ζήτημα που εξετάζεται στο πέμπτο κεφάλαιο είναι η έννοια των Νομικών Προσώπων και συγκεκριμένα του καθεστώτος ιδιωτικού δικαίου. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο της παρούσας πτυχιακής εργασίας διευκρινίζεται η φορολογία εισοδήματος Νομικών Προσώπων στην Ελλάδα, οι προσωρινές και μόνιμες διαφορές. Επίσης, πραγματοποιήθηκε πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση με συσχέτιση ανάπτυξη και φορολογία μέσω των οικονομικών καταστάσεων Νομικών Προσώπων.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κυριαζόπουλος Γεώργιος
Uncontrolled Keywords: Οικονομική ανάπτυξη, Φορολογία, Φορολογική πολιτική, Αναβαλλόμενη Φορολογία, Αναβαλλόμενοι φόροι, Δείκτες ανάπτυξης, Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ), Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ), Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), Φορολογία Νομικών Προσώπων
Subjects: Δ > Διεθνή λογιστικά πρότυπα
Ε > Εταιρείες - Φορολογία
Ο > Οικονομική ανάπτυξη - Ελλάδα
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 05 Oct 2021 07:40
Last Modified: 05 Oct 2021 07:40
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11214

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top