Οι επιπτώσεις της διατροφής των προβατίνων στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, στην ανάπτυξη του εμβρύου και στον τοκετό

Αδαμίδου, Δέσποινα and Νταρακάς, Δημήτριος (2021) Οι επιπτώσεις της διατροφής των προβατίνων στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, στην ανάπτυξη του εμβρύου και στον τοκετό. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG29_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (0B)

Abstract

Η διατροφή των προβάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την εκτροφή τους. Τα πρόβατα έχουν ανάγκη από ανόργανα συστατικά, νερό, βιταμίνες όπως επίσης ενέργεια και πρωτεΐνες ώστε να διατηρηθούν στην ζωή υγιή και αναπαραγωγικά. Τα παραπάνω τα λαμβάνουν μέσω του σιτηρεσίου τους. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αυτές οι ανάγκες αυξάνονται και ειδικότερα στα τελικά στάδια της εγκυμοσύνης. Η διατροφή των εγκυμονούντων προβάτων και ιδιαίτερα στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης της είναι ιδιαίτερης σημασίας. Ένα μη ισορροπημένο σιτηρέσιο, μη κατάλληλα διαμορφωμένο για να καλύψει τις ανάγκες των προβατινών σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες δυσμενείς συνέπειες στην υγεία των προβατινών και του εμβρύου, ιδιαίτερα στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης που είναι τα πιο κρίσιμα. Η τοξαιμία της κυοφορίας προκαλείται από το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και υδατανθράκων και μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο της προβατίνας και του εμβρύου. Η υπερασβεσταιμία προκαλείται από μη επαρκή λήψη θρεπτικών συστατικών καθώς και από στρες και συμβάλλει στην εμφάνιση παράλυσης των μυϊκών ινών. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορούν επίσης να προκληθούν από την μειωμένη λήψη βιταμίνης D και πρωτεϊνών κατά την διατροφή της προβατίνας με αποτέλεσμα την εμφάνιση παθήσεων όπως οστεομαλακία καθώς και εμφάνιση σκελετικών παραμορφώσεων. Επιπλέον διατροφικές ελλείψεις θα αναλυθούν στην παρούσα πτυχιακή. Από όσα αναλυθούν συμπεραίνουμε πως για την πρόληψη παθήσεων που θα έχουν επιπτώσεις τόσο στο πρόβατο και το έμβρυο όσο και στο κτηνοτρόφο είναι σημαντική η πρόληψη. Η πρόληψη μπορεί να γίνει με την δημιουργία ενός σωστού και ισορροπημένου σιτηρεσίου που θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των εγκυμονούντων προβατίνων και θα γλιτώσει τον κτηνοτρόφο από περιττά έξοδα και μείωση της παραγωγικότητας των προβάτων.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Ζαραλής Κωνσταντίνος
Uncontrolled Keywords: Διατροφή προβατίνων, Εγκυμοσύνη προβατίνων, Έμβρυο προβατίνων
Subjects: Π > Πρόβατα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 25 Aug 2021 08:38
Last Modified: 25 Aug 2021 08:38
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11167

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top