Χρηματοοικονομική ανάλυση των ελληνικών συστημικών τραπεζικών ιδρυμάτων την περίοδο 2009 - 2018 με τη χρήση αριθμοδεικτών

Ευαγγελόπουλος, Ηλίας (2020) Χρηματοοικονομική ανάλυση των ελληνικών συστημικών τραπεζικών ιδρυμάτων την περίοδο 2009 - 2018 με τη χρήση αριθμοδεικτών. Masters thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
ΜΤΑΧ12_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (7MB)

Abstract

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάλυση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, και συγκεκριμένα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., της Alpha BankΑ.Ε., της Eurobank Ergasias Α.Ε.και της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε.κατά την περίοδο 2009-2018 με τη χρήση αριθμοδεικτών. Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν αντλήθηκαν από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών όπως αυτές παρουσιάζονται στις ατομικές τους ιστοσελίδες, καθώς στις ιστοσελίδες της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.Τα πληροφοριακά στοιχεία και η μεθοδολογία αντλήθηκαν από δημοσιευμένες πηγές οι οποίες και μνημονεύονται στο τέλος της παρούσας εργασίας. Το βασικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι την εξεταζόμενη περίοδο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επηρεάστηκε αρνητικά από την οικονομική κρίση. Το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων και η μείωση της αξίας τους, η δυσκολία εξεύρεσης χρηματοδότησης, η μαζική ανάληψη των καταθέσεων και οι αυξημένες προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα και ειδικότερα ρευστότητας, αποδοτικότητας,και κεφαλαιακής επάρκειας και παρ΄όλη την προσπάθεια που κατέβαλαν οι διοικήσεις των τραπεζών για την αύξηση των εσόδων τους, τη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων και για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και των λοιπών συνεπειών της κρίσης,η επιβίωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βασίστηκε στις συντονισμένες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Κυβέρνησης που μέσω και των ανα κεφαλαιοποιήσεων το στήριξαν και δεν το άφησαν να καταρρεύσει.

Item Type: Thesis (Masters)
Corporate Creators: Κυριαζόπουλος Γεώργιος
Uncontrolled Keywords: Ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Subjects: Α > Αριθμοδείκτες
Χ > Χρηματοοικονομική ανάλυση
Τ > Τράπεζες και τραπεζικές εργασίες - Χρηματοοικονομική ανάλυση
Divisions: Μεταπτυχιακές Διατριβές > ΠΜΣ Φοροτεχνική και Νομοθεσία Επιχειρήσεων
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 16 Jul 2021 09:47
Last Modified: 16 Jul 2021 09:47
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11060

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top