Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τα ενεργητικά χαρακτηριστικά του ερυθρού οίνου

Αναστασιάδου, Σοφία (2021) Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τα ενεργητικά χαρακτηριστικά του ερυθρού οίνου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG8_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Το κόκκινο κρασί αποτελεί σημαντικό συστατικό της μεσογειακής διατροφικής παράδοσης γιατί είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις. Τα πολυφαινολικά συστατικά του κρασιού αποτελούνται από δύο κατηγορίες συστατικών (φλαβονοειδή και μη φλαβονοειδή) και εξαρτώνται από την ποικιλία σταφυλιών, την αμπελουργική τοποθεσία, το σύστημα καλλιέργειας, το κλίμα, τον τύπο εδάφους, τις πρακτικές καλλιέργειας αμπέλου, το χρόνο συγκομιδής, τη διαδικασία παραγωγής και την ωρίμανση. Τα πολυφαινολικά μόρια έχουν λειτουργικό ρόλο, καθώς συμπεριφέρονται ως αντιοξειδωτικά κατά των ελεύθερων ριζών και δείχνουν επίσης έναν φυσιολογικό ρόλο. Στην πραγματικότητα, αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα στο ανθρώπινο σώμα μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Το τελευταίο οφείλεται στις ιδιότητες οξείδωσης των φαινολικών υδροξυλομάδων και στην πιθανότητα μετεγκατάστασης των Π-ηλεκτρονίων εντός του ατομικού δακτυλίου. Στη βιβλιογραφία, υπάρχουν λίγες μελέτες σχετικά με την αντιοξειδωτική ικανότητα του κόκκινου κρασιού και τη συσχέτιση με καθεμία από τις φαινολικές ενώσεις του. Ο σκοπός αυτής της συγκεκριμένης εργασίας είναι να παρουσιάσει με λεπτομέρειες τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του κόκκινου κρασιού και ότι περιλαμβάνεται γύρω από αυτό.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσιότσιας Αρσένιος
Uncontrolled Keywords: Αντιοξειδωτικά, Πολυφαινόλες, Κρασί, Ενώσεις
Subjects: Ο > Οίνος και οινοποιία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 07 Jul 2021 10:19
Last Modified: 07 Jul 2021 10:19
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10995

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top