Εφαρμογή εκτροπέων υπέρτασης σε γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Ζαχόπουλος, Αθανάσιος Χρ. (2020) Εφαρμογή εκτροπέων υπέρτασης σε γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
H11_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Το αντικείμενο της πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη της εφαρμογής εκτροπέων υπέρτασης στις γραμμές μεταφοράς 150kV του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας για την προστασία τους από πλήγματα κεραυνού. Αρχικά, παρουσιάζονται γενικές πληροφορίες για τους κεραυνούς και τις επιπτώσεις τους στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια περιγράφονται οι εκτροπείς υπέρτασης και η χρήση τους στις γραμμές μεταφοράς. Ακολουθούν προσομοιώσεις με το λογισμικό ATP-EMTP των γραμμών 150kV με και χωρίς εκτροπείς υπέρτασης. Δοκιμάζονται πολλοί διαφορετικοί τρόποι εγκατάστασης με στόχο τον προσδιορισμό των υπερτάσεων στους μονωτήρες της γραμμής, του ρεύματος μέσα από τους εκτροπείς και της ενέργειας που τους καταπονεί. Οι προσομοιώσεις αφορούν διάφορες τιμές ρευμάτων κεραυνού και αντιστάσεων γείωσης των πυλώνων της γραμμής. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι απόλυτη προστασία προσφέρει μόνο η εγκατάσταση εκτροπέων σε όλες τις φάσεις, με μεγαλύτερο όμως κόστος αλλά με μικρότερη καταπόνηση για τους εκτροπείς. Εγκατάσταση λιγότερων εκτροπέων πιθανόν να οδηγήσει σε σφάλματα στη γραμμή και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της καταπόνησής τους. Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση της αντίστασης γείωσης.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Δάτσιος Ζαχαρίας
Uncontrolled Keywords: Κεραυνική συμπεριφορά γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, Γραμμές μεταφοράς, Εκτροπείς υπέρτασης, Κεραυνός, Υπερτάσεις μικρής διάρκειας μετώπου, Λογισμικό ATP-EMTP
Subjects: Η > Ηλεκτρομαγνητικα κύματα
Η > Ηλεκτρικοί συσσωρευτές
Η > Ηλεκτρικός εξοπλισμός και συσκευές
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 20 May 2021 10:08
Last Modified: 20 May 2021 10:08
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10901

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top