Ιστομορφομετρική ανάλυση 2Δ και 3Δ δυαδικών ψηφιογραφικών δομών

Στρατήγας, Νικόλαος-Μάριος (2020) Ιστομορφομετρική ανάλυση 2Δ και 3Δ δυαδικών ψηφιογραφικών δομών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
EI42_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η υλοποίηση ενός σύγχρονου και αποδοτικού αλγορίθμου με τη χρήση της αντικειμενοστραφούς γλώσσας προγραμματισμού C++, για τον υπολογισμό μορφολογικών δεικτών, οι οποίοι σχετίζονται με τα ανθρώπινα οστά. Μια από τις χρήσεις του παραπάνω αλγόριθμου θα είναι η έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης. Τα δείγματα που μελετώνται αποτελούνται από ανθρώπινα δοκιδωτά οστά, τα οποία προέρχονται από μικρό-αξονικές τομογραφίες (μCT) σε διάφορα μεγέθη, με το μικρότερο να έχει διαστάσεις 1433 και το μεγαλύτερο 2823. Τα δεδομένα αυτά αναπαρίστανται από ογκοστοιχεία (voxels) σε τρείς διαστάσεις. Έπειτα, υπόκεινται επεξεργασία με την χρήση τρισδιάστατων πινάκων, οριοθετικών ορθογώνιων παραλληλεπίπεδων (Axis Aligned Bounding Box η AABB) καθώς και με την χρήση του αλγόριθμου του Bresenham σε τρείς διαστάσεις, και της Ευκλείδειας απόστασης. Επίσης, με τη βοήθεια γεωμετρικών μετασχηματισμών «ρίχνονται» πάνω στα δείγματα ακτίνες, και περιστρέφονται, έτσι ώστε να «διασχιστεί» ολόκληρη η δομή και υπολογίζονται τρεις μορφολογικοί δείκτες, οι οποίοι είναι το δοκιδικό πάχος (Tb.Th), η απόστασή μεταξύ δοκίδων (Tb.Sp) και ο αριθμός δοκίδων (Tb.N).

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Σίσιας Γεώργιος
Uncontrolled Keywords: Ιστομορφομετρία, Οστά, C++, Αλγόριθμοι, Tb.Th, Tb.Sp, Tb.N, Δοκιδωτό οστό, Μικρό-αξονικές τομογραφίες, Μορφολογικοί δείκτες, Ογκοστοιχεία.
Subjects: Α > Αλγόριθμοι
Α > Αντικειμενοστραφής προγραμματισμός
Γ > Γλώσσες προγραμματισμού (Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές)
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 20 May 2021 08:28
Last Modified: 20 May 2021 08:28
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10889

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top