Τα μουσεία της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή

Ρούσσου, Ευαγγελία and Σιέκρη, Αγάπη (2020) Τα μουσεία της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC46_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (14MB)

Abstract

Η πτυχιακή εργασία με τίτλο «Τα μουσεία της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή» αναφέρεται στην διαδικτυακή παρουσία των σύγχρονων μουσείων, με ειδικότερη σκόπευση στην χρήση των ψηφιακών μέσων και στην αλληλεπίδρασή τους με το κοινό. Σκοπός της εργασίας είναι να εξετάσει εάν τα ελληνικά μουσεία εφαρμόζουν και αξιοποιούν τα ψηφιακά μέσα. Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη: το θεωρητικό και το ερευνητικό. Στο πρώτο μέρος, αναφερόμαστε στην αλλαγή που έχουν υποστεί τα μουσεία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών. Επιπλέον, επεξηγούμε την προέλευση της λέξης «μουσείο», τις διάφορες κατηγορίες των μουσείων και πιο συγκεκριμένα το εικονικό καθώς και τα οφέλη που προσφέρει η επίσκεψη του κοινού σε αυτά. Έπειτα, αναλύουμε την επίδραση και την εξέλιξη των ψηφιακών μέσων που χρησιμοποιούν τα μουσεία της Ελλάδας και τονίζουμε τα σημαντικότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συμβάλλουν στην σωστή προσέγγιση του κοινού. Τέλος, εστιάζουμε στην επίδραση που είχε η έξαρση της πανδημίας στα μουσεία αλλά και στον τρόπο που αντιμετώπισαν αυτή την κατάσταση. Στο δεύτερο μέρος, επιλέγουμε να μελετήσουμε από δυο διαφορετικά είδη, οκτώ μουσεία χρησιμοποιώντας ποιοτική έρευνα και πιο συγκεκριμένα την μέθοδο της μελέτης περίπτωσης. Η έρευνά μας χωρίζεται σε δύο φάσεις. Αρχικά, καταγράφουμε την διαδικτυακή παρουσία όλων των ειδών μουσείων, έπειτα αξιολογούμε τις ιστοσελίδες των μουσείων που επιλέξαμε μέσα από δεκαπέντε κριτήρια και στη συνέχεια εξετάζουμε αν διαθέτουν ενεργούς λογαριασμούς, καθώς και τον βαθμό αξιοποίησης τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, καταγράφουμε τα αποτελέσματα της μελέτης μας, συγκρίνουμε τα διαφορετικά είδη μουσείων μεταξύ τους και παραθέτουμε προτάσεις βελτίωσης των σύγχρονων ελληνικών μουσείων για τον τρόπο αξιοποίησης και διαχείρισης των νέων τεχνολογιών. Τα συμπεράσματα της παρούσας εργασίας, όπως προκύπτουν από την έρευνα, είναι ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν προσφέρει πολλά οφέλη στα μουσεία, παρ’ όλα αυτά στην Ελλάδα δεν αξιοποιούνται ακόμα στο έπακρο.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Γιαννακοπούλου Αναστασία
Uncontrolled Keywords: Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Ψηφιακή εποχή, Αρχαιολογικά μουσεία, Μουσεία σύγχρονης τέχνης, Εικονικά μουσεία.
Subjects: Ε > Εικονική πραγματικότητα
Κ > Κοινωνικά δίκτυα
Μ > Μουσεία
Ψ > Ψηφιακή επικοινωνία
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 18 May 2021 11:03
Last Modified: 18 May 2021 11:03
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10880

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top