Τεχνοοικονομική ανάλυση μονάδων συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης για την κάλυψη θερμικών απαιτήσεων

Τοπάλης, Ιωάννης Φ. (2020) Τεχνοοικονομική ανάλυση μονάδων συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης για την κάλυψη θερμικών απαιτήσεων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
H22_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Στην σύγχρονη κοινωνία το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι φορείς είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια, με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στην χώρα μας, η κάλυψη των θερμικών αναγκών γίνεται με την καύση διάφορων ορυκτών όπως ο λιγνίτης και το πετρέλαιο τα οποία βέβαια ανήκουν στην κατηγορία των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να γίνει μείωση την χρήσης αυτών των ορυκτών σε μεγάλο ποσοστό μπορεί να εφαρμοστεί η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας. Με την έννοια της συμπαραγωγής, εννοούμε την ταυτόχρονη εκμετάλλευση της ηλεκτρικής αλλά και της θερμικής ενέργειας, δηλαδή, την χρησιμοποίηση των θερμικών απωλειών από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των θερμικών αναγκών. Η εγκατάσταση μονάδων συμπαραγωγής, ιδιαιτέρως σε μεγάλα δημόσια κτίρια ή σε κάποια βιομηχανία μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικερδής λόγω των μεγάλων αναγκών των χώρων αυτών σε ενέργεια. Αυτό σημαίνει πως για να θεωρηθεί βιώσιμη μια τέτοια εγκατάσταση θα πρέπει όχι μόνο να μειωθούν οι ρύποι του εκάστοτε κτιρίου, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι σε επιτρεπτά πλαίσια και η τεχνοοικονομική μελέτη της εγκατάστασης. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία θα μελετηθεί η εγκατάσταση ενός συστήματος ΣΗΘ στο ‘Μαμάτσειο’ νοσοκομείο Κοζάνης και σε κάποια ιδιωτική βιομηχανία. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα αναλυθεί η τεχνοοικονομική μελέτη και θα συμπεράνουμε αν είναι όντως μια βιώσιμη επένδυση στις περιπτώσεις αυτές.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Δούναβης Αθανάσιος
Uncontrolled Keywords: Τεχνοοικονομική μελέτη, Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ), Σύγχρονες τεχνικές συμπαραγωγής, Ενεργειακές απαιτήσεις νοσοκομείων, «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης, Εξέταση επένδυσης, Μονάδες, Συμπαραγωγή, Θερμικές ανάγκες, Βιομηχανία, Δημόσια κτήρια, Συστήματα συμπαραγωγής
Subjects: Η > Ηλεκτρική ενέργεια
Ο > Οικονομοτεχνικές μελέτες
Θ > Θέρμανση και κλιματισμός
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 11 May 2021 07:01
Last Modified: 11 May 2021 07:01
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10859

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top