Τα πρότυπα AGRO 2-1 AGRO 2-2 ΚΑΙ EUREPGAP εφαρμοσμένα στις καλλιέργειες τομάτας και καρότου αντίστοιχα

Ανδρουλάκη, Αικατερίνη (2008) Τα πρότυπα AGRO 2-1 AGRO 2-2 ΚΑΙ EUREPGAP εφαρμοσμένα στις καλλιέργειες τομάτας και καρότου αντίστοιχα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap35_2008.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

Η παρούσα εργασία διερευνά τα Συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ποιότητας στην Ελλάδα. Τα Συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ποιότητας είναι απαραίτητα καθώς ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων έχει καταστήσει τη Διοίκηση Ποιότητας αναγκαία. Περιγράφεται συνοπτικά πως εφαρμόζονται τα συστήματα ποιότητας AGRO 2-1, AGRO 2- 2 και EUREPGAP σε δυο καλλιέργειες στην Ελλάδα την τομάτα και το καρότο αντίστοιχα. Καταγράφονται οι σημαντικότερες διαδικασίες και ενέργειες για την ορθή γεωργική πρακτική. Με τη Διοίκηση Ποιότητας καθίσταται περισσότερο αποτελεσματική η μείωση του κόστους παραγωγής και ταυτόχρονα ενισχύεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών με συνεπαγόμενη ικανοποίηση των αναγκών και απαιτήσεων των πελατών. Η φιλοσοφία αυτή αποτελεί μια συστηματική προσέγγιση στην διοίκηση επιχειρήσεων, περιλαμβάνει την οργανωτική δομή, τον καθορισμό αρμοδιοτήτων / υπευθυνοτήτων και πολιτικής, τις διεργασίες, τις διαδικασίες και τους διαθέσιμους πόρους της επιχείρησης και βασίζεται στην συμμετοχή όλων των μελών της για την επίτευξη προκαθορισμένων στόχων ποιότητας μέσα από αποτελεσματικό σχεδιασμό, λειτουργία και αξιολόγηση. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω συνιστά ένα σύστημα γνωστό και ως Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας. Προκειμένου, να παρέχεται μια δομή σχεδιασμού τέτοιων συστημάτων εφαρμόσιμη από κάθε οργανισμό, ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους, αλλά και να υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των συστημάτων αυτών, έχουν συνταχθεί «λίστες» απαιτήσεων που ονομάζονται πρότυπα, οι οποίες είναι διεθνώς αποδεκτές και επαληθεύονται από ανεξάρτητους φορείς. Το πρότυπα ISO 9000 και ISO 14000, το HACCP, το EUREPGAP και το AGRO 2 - 1 και 2 - 2 είναι τα πιο διαδεδομένα πρότυπα και προσφέρουν την δυνατότητα εφαρμογής σε κάθε είδος οργανισμού, ανεξαρτήτως των προϊόντων ή υπηρεσιών που αυτά προσφέρουν και δίνουν έμφαση στην οργάνωση μέσα από τις επιχειρησιακές διεργασίες, στην μέτρηση των παραμέτρων ποιότητας και στον σχεδιασμό μηχανισμών για συνεχή βελτίωση.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Διαχείριση στη γεωργική παραγωγή, Ιχνηλασιμότητα, Τομάτα, Καρότο
Subjects: Α > Αγροτικά προϊόντα
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 26 Feb 2015 09:41
Last Modified: 12 Nov 2015 11:07
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/108

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top