Σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων με τη χρήση μικροελεγκτή 8051

Τριανταφύλλου, Ευάγγελος (2011) Σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων με τη χρήση μικροελεγκτή 8051. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
ICT7_2012.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (28MB)

Abstract

Βιομετρικά στην κυριολεξία σημαίνει μέτρηση της ζωής και συνδέεται με την χρησιμοποίηση των διακριτών φυσιολογικών χαρακτηριστικών για την αναγνώριση ατόμων. Αν και η σημαντικότερη εφαρμογή που χρησιμοποιούνται είναι εκείνη της ασφάλειας εφαρμόζονται επίσης και ως διεπαφή στους υπολογιστές, με την χρήση μιας μεγάλης γκάμας εφαρμογών για τον έλεγχο της ταυτότητας του ατόμου. Πολλοί σίγουρα έχουμε ακούσει την λέξη «μικροελεγκτής», αλλά σίγουρα μέσα στο μυαλό μας δεν έχουμε κάτι ξεκάθαρο στο τι ακριβώς είναι. Τι είναι λοιπόν ένας μικροελεγκτής; Ένας μικροελεγκτής (αποκαλούμενος συνήθως ως Microcontroller Unit ή MCU) είναι ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα το οποίο ενσωματώνει δομικές μονάδες όπως CPU, RAM, ROM, κ.α. κι εκτελεί ένα πρόγραμμα το οποίο δημιουργεί ένας χρήστης συνήθως για τον έλεγχο κάποιας συσκευής. Οι μικροελεγκτές μπορούν να βρεθούν σε συσκευές όπως φούρνοι μικροκυμάτων, αυτοκίνητα, πληκτρολόγια, συσκευές αναπαραγωγής CD, κινητά τηλέφωνα, VCRs, συστήματα ασφαλείας, ηλεκτρονικά παιχνίδια και άλλα. Όλες αυτές είναι συσκευές οι οποίες απαιτούν κάποια ποσότητα επεξεργαστικής ισχύς αλλά όχι τόση ώστε να είναι απαραίτητη η χρήση κάποιου πολύπλοκου μικροεπεξεργαστικού συστήματος το οποίο απαιτεί ισχυρότερη CPU καθώς και περισσότερη μνήμη. Τα συστήματα που βασίζονται σε μικροελεγκτές έχουν μικρό μέγεθος, είναι πιο αξιόπιστα και πιο φθηνά από τα κοινά συστήματα υπολογιστών, ενώ είναι κατάλληλα για την χρήση τους σε εφαρμογές που περιγράψαμε παραπάνω όπου το μέγεθος και το κόστος της μονάδας είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες. Στην δική μας περίπτωση ο «εγκέφαλος» του συστήματος είναι ο μικροελεγκτής P89C51RD+ ο οποίος βασίζεται στην αρχιτεκτονική του κλασσικού πλέον 8051 της Intel και χάρη στην καλή του σχεδίαση έχει καταφέρει να επιβιώσει μέχρι σήμερα. Επικοινωνώντας με το FIM 5110c μέσω της σειριακής διεπαφής του, ο 8051 ελέγχει αν ο χρήστης ο οποίος τοποθετεί κάθε φορά το δακτυλικό του αποτύπωμα είναι εξουσιοδοτημένος ή μη και εμφανίζει κατάλληλο μήνυμα. Πιο συγκεκριμένα, αν το δακτυλικό αποτύπωμα ανήκει στον χρήστη Νο 1 τότε το μήνυμα το οποίο εμφανίζεται είναι το «YOUR FIN/NT IS VALID» και στην αμέσως επόμενη σειρά «WELCOME MR. VAGGELIS». Αν πάλι το δακτυλικό αποτύπωμα ανήκει στον χρήστη No 2 τότε το πρώτο σκέλος του μηνύματος είναι το ίδιο αλλά το δεύτερο αλλάζει σε «WELCOME MR. GIANNIS». Αν τώρα το δακτυλικό αποτύπωμα δεν ανήκει σε κάποιο χρήστη της βάσης δεδομένων τότε το μήνυμα που εμφανίζεται είναι το «WRONG FINGERPRINT XX, PLEASE TRY AGAIN» Οι λόγοι που χρησιμοποιήθηκε ο εν λόγω μικροεπεξεργαστής είναι κατά κύριο λόγο ότι κατά την διάρκεια φοίτησης μου το ΤΕΙ είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ μαζί του και να μάθω κάποια πράγματα για εκείνον, επίσης είναι οικονομικός αλλά και το ότι υπήρχαν τα εφόδια στο εργαστήριο για την ολοκλήρωση κάποιων διαδικασιών, όπως αναπτυξιακή πλακέτα με διάφορα περιφερειακά σε συνδυασμό με το κατάλληλο λογισμικό για τον προγραμματισμό αλλά και την αποσφαλμάτωση προγραμμάτων.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Φωτιάδης Δημήτριος
Uncontrolled Keywords: Μικροελεγκτής Intel 8051, Μικροελεγκτής P89C51RD+, Δακτυλικό αποτύπωμα, Τεχνολογίες ταυτοποίησης προσώπων, Αλγόριθμοι αναγνώρισης.
Subjects: Α > Αλγόριθμοι
Μ > Μικροελεγκτές
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 26 Nov 2020 10:48
Last Modified: 26 Nov 2020 10:48
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10704

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top