Συγκριτική μελέτη και υλοποίηση προσομοίωσης των αλγορίθμων κρυπτογράφησης και μηχανισμών ασφάλειας για την ασφαλή μεταφορά δεδομένων σε IPSec VPN

Μπέλλου, Στυλιανή (2012) Συγκριτική μελέτη και υλοποίηση προσομοίωσης των αλγορίθμων κρυπτογράφησης και μηχανισμών ασφάλειας για την ασφαλή μεταφορά δεδομένων σε IPSec VPN. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
ICT2_2012.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Στη παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζεται το θέμα της ασφάλειας ενός δικτύου με χρήση της τεχνολογίας IPSec. Θα εξεταστούν θέματα όπως ποια πρωτόκολλα απαρτίζουν την τεχνολογία IPSec. Θα μελετηθούν ενδελεχώς επιμέρους στοιχεία σχετικά με τα πρωτόκολλα δίνοντας έμφαση σε θέματα διασφάλισης της γνησιότητας προέλευσης και της ακεραιότητας των δεδομένων που προσφέρει κάθε επιμέρους πρωτόκολλο. Για κάθε πρωτόκολλο αναλύεται η λειτουργία του βήμα προς βήμα, γίνεται συγκριτική μελέτη των αλγορίθμων κρυπτογράφησης και των μηχανισμών ασφάλειας που εφαρμόζονται από το IPSec για την ασφαλή μεταφορά δεδομένων. Παρουσιάζονται επίσης τα πλεονεκτήματα καθώς και τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας IPSec. Επίσης, για κάθε επιμέρους πρωτόκολλο δίνονται προτάσεις μελλοντικής βελτίωσής του, γεγονός που οδηγεί σε συνολική πρόταση βελτίωσης της τεχνολογίας IPSec. Τελικά, μέσα από τη μελέτη του θεωρητικού υπόβαθρου της τεχνολογίας IPSec θα δημιουργηθεί η προσομοίωση ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου (με χρήση του λογισμικού γραφικής προσομοίωσης δικτύων GNS3), πάνω στο οποίο θα υλοποιηθούν οι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης και οι μηχανισμοί ασφάλειας για την ασφαλή μεταφορά δεδομένων σε IPSec VPN, και θα δοκιμαστεί ώστε να επιβεβαιωθεί ότι παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ασφάλειας δικτύου, συμπεριλαμβανομένων της αυθεντικοποίησης, της ακεραιότητας και της εμπιστευτικότητας των μεταδιδόμενων δεδομένων.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νικολάου Σπυρίδων
Uncontrolled Keywords: Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα (VPN), Ασφάλεια δικτύου, IPSec, Κεφαλίδες πιστοποίησης ταυτότητας (ΑΗ), Κεφαλίδες ασφαλούς ενθυλάκωσης πληροφορίας (ESP), Πρωτόκολλα ανταλλαγής κλειδιών (ΙΚΕ), Συσχετίσεις ασφαλείας, Αυθεντικοποίηση, Κρυπτογράφηση, Ακεραιότητα, Εμπιστευτικότητα.
Subjects: Α > Ασφάλεια δικτύου
Α > Αλγόριθμοι
Κ > Κρυπτογραφία
Π > Πρωτόκολλα
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 26 Nov 2020 09:49
Last Modified: 26 Nov 2020 09:49
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10703

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top