Διαγονιδιακά ζώα τεχνολογία παραγωγής τους, οφελιμότητα και χρήσεις τους

Αλωνευτή, Ευριδίκη (2008) Διαγονιδιακά ζώα τεχνολογία παραγωγής τους, οφελιμότητα και χρήσεις τους. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap48_2008.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (5MB)

Abstract

Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι να ενημερώσει για τις βασικές έννοιες που αφορούν τα διαγονιδιακά ζώα, τις τεχνικές παραγωγής τους, τις εφαρμογές τους, καθώς επίσης τις προοπτικές και τις προσδοκίες , αλλά και τα προβλήματα και τις συνέπειες που αυτά επιφέρουν, ώστε ο αναγνώστης να αποκτήσει τη σχετική ενημέρωση. Το ανασυνδυασμένο DNA είναι υβρίδιο μορίου που προκύπτει με τεχνικές γενετικής μηχανικής και περιλαμβάνει το γενετικό υλικό από δυο διαφορετικούς οργανισμούς, ενώ η τεχνική με την οποία προκύπτει είναι η δημιουργία μονόκλωνων άκρων, στο δίκλωνο μόριο DNA. Μια από τις εφαρμογές του είναι παραγωγή της ανασυνδυασμένης αυξητικής ορμόνης των βοοειδών. Τα διαγονιδιακά ζώα παράγονται από την ενσωμάτωση ξένου DNA στο γονιδίωμά τους. Οι τεχνικές δημιουργίας τους είναι: η μικροέγχυση DNA στον προπυρήνα γονιμοποιημένων ωαρίων, η μεταφορά γονιδίων διαμέσου εμβρυϊκών στελεχιαίων κυττάρων και η μεταφορά γονιδίων διαμέσου ρετροϊών-φορέων. Τα βασικά στάδια παραγωγής τους είναι: η επιλογή των γονιδίων για τη δημιουργία διαγονιδιακών ειδών, η απομόνωση του γονιδίου-στόχου, η κλωνοποίηση του γονιδίου, η εισαγωγή του γονιδίου στο ωάριο και η έκφραση του ενσωματωμένου γονιδίου. Κλωνοποίηση είναι η πανομοιότυπη αναπαραγωγή ενός ζωντανού οργανισμού. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κλωνοποίησης, η αναπαραγωγική και η θεραπευτική.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Κλωνοποίηση, Βιοηθική, Διαγονιδιακά ζώα
Subjects: Κ > Κτηνοτροφία - Ασθένειες
Ζ > Ζώα - Γενετική
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 26 Feb 2015 09:34
Last Modified: 12 Nov 2015 10:46
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/106

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top