Μελέτη των προκλήσεων σε θέματα ασφάλειας, απορρήτου και προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT)

Dalipaj, Hazbie (2020) Μελέτη των προκλήσεων σε θέματα ασφάλειας, απορρήτου και προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT). BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
EI14_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο πλήθος συσκευών κι αισθητήρων διασυνδεδέμενων μέσω του Διαδικτύου (Internet), που συλλέγουν δεδομένα από το περιβάλλον λειτουργίας τους και μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους ή/και με άλλα δικτυοκεντρικά πληροφοριακά συστήματα κι εφαρμογές για την ανάλυση αυτού του τεράστιου όγκου δεδομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της περιγραφής είναι οι έξυπνες οικιακές συσκευές ή τα αυτόνομα οχήματα . Η ανάπτυξη του Internet of Things θα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και διευκολύνσεις στην καθημερινή ζωή χάρη στη δυνατότητα να ελέγχει σχεδόν τα πάντα από απόσταση. Όμως είναι απαραίτητο να επικετρώσουμε το ενδιαφέρον μας και στα θέματα ασφάλειας του IoT καθώς θα διαχειρίζεται έναν τεράστιο όγκο ευαίσθητων δεδομένων. Ήδη, παρατηρούνται συνεχώς πολλά ζητήματα ασφάλειας καθώς αυξάνονται και οι επιθέσεις που πραγματοποιούνται εναντίον των συστημάτων και των εφαρμογών του Internet of Things. Όσο και αν είναι ολοένα και περισσότερο απαραίτητη η χρήση των συστημάτων και των εφαρμογών του Internet of Things, αρκετοί πιστεύουν πως τα προσωπικά τους δεδομένα κινδυνεύουν από τις διάφορες επιθέσεις και τα προβλήματα ασφάλειας του IoT, και ίσως να είναι και ο λόγος που αποφεύγουν να το χρησιμοποιούν. Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν σκοπό τη μελέτη των προκλήσεων σε θέματα ασφάλειας, απορρήτου και προστασίας των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται, διακινούνται και αναλύονται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νικολάου Σπυρίδων
Uncontrolled Keywords: Internet of Things (IoT), Αρχιτεκτονική, IoT συσκευές, RFID, Αισθητήρες, Ασφάλεια, Κίνδυνοι, Επιθέσεις, Απόρρητο, Ιδιωτικότητα.
Subjects: Α > Ασφάλεια διαδικτύου
Δ > Διαδίκτυο (Internet)
Π > Προσωπικά δεδομένα
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 19 Oct 2020 11:01
Last Modified: 20 Oct 2020 07:34
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10590

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top